View Single Post
Staro 12.01.2025., 08:01   #3860
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
XFCE i Mint ''reklamira'' kao najlakše sučelje, ali meni na tom lapu uredno radi i cinnamon.
A riječ je o i5 6300U (2/4) i 16gb RAM. Radi to sasvim pristojno, samo je taj Bazzite radio užasno iz nekog razloga. Čudi me da jedna distra koji bi po meni trebala biti lagana, to baš i nije. Pretežno je namijenjeno za ove gaming handhelde koji su dosta jači od ovog laptopa, ali svejedno. Vidjet ću kako se ponaša Cachy, a ako sam dobro shvatio, sučelje mogu mijenjati unutar njega, ne treba reinstall OS-a. Ima čak i cinnamon na izbor, a mislio sam da je to Mint ''ekskluziva''.
Na Linuxu mozes kombinirati apsolutno sve sa svim, u tome i je jedna od glavnih prednosti Linux OS-a. Na bilo kojoj distri mozes koristiti bilo koju kombinaciju kernel+GNU Tools+X11/Wayland+graficko sucelje. Na Linuxu OS pripada tebi i iako je za pocetnike malo previse skoro uvijek bas zbog svih mogucnosti koje nudi, kad znas sto radis Linux OS mozez pripasat sebi na razini o kojoj na drugim OS-evima mozes samo sanjati. Bas iz tog razloga ljudima preporucam koristenje jedne od glavnih distri jer u repozitorijima ima mnogo vise potrebnih nativnih paketa (Debian je tu car). Te manje distre su na tom polju uvijek kaskale i uvijek ogranicavale korisnika na neki nacin, zato ih ne volim. Problem je naravno da bez kvalitetnog komercijalnog app i driver supporta nikad nece moci u potpunosti zamijeniti Windows platformu bez obzira na sranja koja ce MS gurat (i gura). Moj ti je savjet isprobaj distre, vidi sto ti se svidi i probaj shvatiti koje optimizacije omogucuju da radi tak dobro. Jednom kad predes taj pocetnicki prag i sposoban si primjeniti isto na neku od glavnih distri nema vise granica

P.S. kljucni element su ti driveri za grafu koju jos nisi spomenuo. Pretpostavljam da je nvidia (Optimus) koji samo na nekim distrama radi kak spada na tim manjima je pain in the ass.