Transkodiranje se radi ako klijent (tv) ne podrzava kodek u filmu. Do sada ti je to radio NAS, nakon updejta ce se taj posao prebaciti na klijenta (tv). Ako ti tv nije sposoban to dekodirati, onda nemas srece.
Ljudi placaju plex pass ako zele hardversko transkodiranje na strani servera (osjetno brze i hardverski lakse za NAS), a u besplatnom planu je transkodiranje afaik softversko (ako je dostupno, imam placeni toliko dugo ds se vise ne sjecam). E sad, NAS je server, a server to vise nece raditi. Nisam siguran hoce li ti placanje passa rijesiti problem. Proguglaj odnosi li se pass i na postavke klijenta, tj ukljucuje li hw transkodiranje na strani klijenta, ro mi je skroz nepoznato.
Ono sto trebas potvrditi je dal ti sada rade filmovi preko transkodiranja ili kao direct play - bez ikakvog transkodiranja se salju na tv i tv to uredno prikazuje. Ako je tako, onda te ne treba brinuti update NAS-a. Jesi siguran da ti se filmovi transkodiraju? Jesi testirao neke obicne filmove s normalnim h264/h265 kodekom i normalnim zvukom? Prilicno sam siguran da bi moglo biti problema s onim dts kodecima u onim kvalitetnim bluray ripovima.
Ja osobno zasad odlazem update na DSM 7.2.2 jer ne znam sto me tocno ceka, a plex server selim na drugu masinu. Synology se jako trudi svoje NAS-ove pretvoriti u storage-only uredjaje. Cak i pod cijenu te fakin licence za kodeke. Good job!
Ne znam sto ce se dogoditi nakon updejta s Embyjem i Jellyfinom jer Synology globalno na razini uredjaja mice podrsku za kodek. Cak i Syno appovi tipa Photos prestaju dekodirati sadrzaj na NAS-u, i prebacuju load na klijenta (mob, pc, tv).