View Single Post
Staro 11.01.2025., 12:43   #1
Cloud06
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Dec 2012
Uredska mreža - pomoć

Pozdrav svima!

Planiram layout uredske mreže pa sam se nadao da bih ovdje mogao dobiti pokoji pametan savjet. Nisam IT stručnjak, bavim se skroz drugim poslom, ali volim IT pa mi je neka namjera napraviti što više sam i potencijalno nekoga angažirati na kraju oko konfiguracije ako zapnem. Unaprijed se ispričavam ako bude nebuloznih pitanja.

Dakle, radi se o mreži u uredskom prostoru. Potrebno je spojiti radne stanice u 10GbE mrežu, omogućiti u cijelom prostoru Wifi, omogućiti 1GbE za razne druge uređaje po uredu itd. S obzirom na to da se rade sve nove instalacije, razne su mogućnosti u igri.

Ovo mi je neki okvirni plan što se uređaja tiče. Bazirao bih sve na Ubiquity opremi zbog lakše konfiguracije.

Koristio bih:

1. Dream Machine Special Edition
- 6x nadzorna kamera (POE, Hikvision)
- WAN

2. USW Pro Max 48 POE
- 4x U7 Pro POE AP-a na 2.5GbE
- 2x vanjski POE portafon Hikvision
- 4x unutarnji POE monitor za portafone Hikvision
- 1x NVR za snimanje kamera
- 1x alarm hub
- RJ45 utičnice po uredu, neke 1GbE, neke 2.5GbE, CAT6A kabliranje, a na nekima od utičnica USW Flex Mini POE napajan za neke manje kontrolere za radne stanice

3. USW EnterpriseXG 24
- 7x 10GbE radna stanica(uglavnom Macovi)
- 2x 10GbE NAS (Qnap / Synology)
- 1x 10GbE Mac za arhiviranje na LTO

Bit će tu još sigurno nekih IoT uređaja i hubova, što na ethernetu, što na Wifiju.

Ono što me zanima:
- ove sve uređaje bih međusobno spojio preko 10G SFP+ portova
- mogu li uređaje spajati u posebne VLAN-ove i ako nisu na istom switchu - recimo da imam VLAN za videonadzor na kojem je NVR, kamere i alarm? Kamere bih stavio na Dream Machine da uštedim portove na velikom switchu.
- što trebam ako želim izbjeći korištenje ISP-ovog rutera? Sada imam 1 gbps / 500 mbps optiku, ali sam predvidio brže uređaje jer se već sad nude paketi na 2 gbps, pa da imam i tu mogućnost u budućnosti?
- Dream Machine bi trebao moći raditi IDS threat detection do 3.5 gbps - to se odnosi samo na WAN?
- površina prostora je cca 250 kvadrata - predvidio sam 4 AP-a koji mi se čine ok kad layout ucrtam u planer od Unifija, ali imam malo specifične zidove od kaufa (sa dvostrukim pločama sa svake strane), pa sad ne znam postoji li tu neko generalno pravilo?
- jesam li generalno previdio nešto u ovom planu?
- Moguće da je ovo sve skupa malo iznad mojih mogućnosti i znanja. Postoje li neki ljudi koji se freelance bave savjetovanjem oko mreža?

Hvala unaprijed na svakom savjetu.
Cloud06 je offline   Reply With Quote