View Single Post
Staro 11.01.2025., 08:15   #3855
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Kako mi je Bazzite radio ko krepana kokoš na tom starom laptopu koji imam; relativno dugi boot time i onda svaki put tona updatea te trzanje desktopa i slično...
Odlučio baciti oko na malo ogoljeniju verziju gaming linuxa, CachyOS.
Za sada djeluje puno bolje, postoji verzija za handhelde i za desktope.
Nažalost nije toliko user firendly kao npr Mint i nema baš neki svoj store, ali je sve kako ekipa veli bleeding edge i kažu da je odličan za gejmanje.
Isto tako općenito kažu da je gejmanje na linuxu najbolje sa AMD grafom jer da oni (valjda zbog Steam Decka) imaju naj drivere za linux i gotovo su jednake performanse kao u win. nV zna imati negdje problema, pa performanse mogu biti i do 20% slabije, ali u najavi su razne ispravke koje bi to navodno mogle riješiti. Intel je isto u banani, čini mi se da je još i gore od nV.

A cachy mi se čini OK, ima opciju isključivanja BT, ima odmah profile za laptope da štedi bateriju i ne guta previše resursa. Postoji i nekakv store, ali je baš jako ograničen, ali ima mogućnost da instalira sve vezano uz gaming (wine, proton, steam....) automatski i onda updatea sve automatski. Nisam skužio što je točno wayland (da li su to driveri za grafu ili neš drugo?), ali koristi to čudo i to svi preporučuju za gaming.
Baziran je na Archu i nudi hrpu desktopa, a ja sam odabrao PlasmaKDE.
Čini se na prvo masu življi od Bazzite na ovoj mojoj krami.

A zašto sam ja na neki bzvz lap instalirao ''gaming'' distro? A jer mi se može.