Path tracing je zapravo ray tracing. Samo je ray tracing termin za tehnologiju gdje je izracunavanje zraka iz perspektive kamere. Racuna se za svaki piksel za ono sto kamera vidi. Naopacke. Dok za path tracing zrake idu iz izvora svjetlosti bez obzira sta kamera vidi. Znaci kao in real life. Ide mnogo vise zraka i zbog prirodnijeg nacina, scena izgleda malo bolje. Ali su obe tehnologije zapravo odbijanje svjetlosti zraka od od predmet sto inace nije slucaj u igrama. Znaci standardno u igri svjetlo osvjetli samo onaj zid u koji se svjetlo okrene, bez da se odbiaj dalje.
Zato u igrama developeri fejkakju svjetlo sa vise izvora svjetlosti da bi izgledalo realnije. Ako imas sobu sa jednim prozorom, imas izvor svjetlostgi to sunce koje ulazi u sobu i onda mozda cak 3-4 dodatna izvora svjetlosti da se dobije dojam da je ta soba osvjetljena samo sa suncem.
Ovdje je moguce da ima vise od 5 izvora svjetlosti.
Ima sunce koje ulazi i imaju svjetla koja obasjavaju lijevu stranu do prozora vise nego desnu gdje se soba udaljava. Sa pravim RT/PR, ta soba bi bila osvjetljena samo sa suncem. Sve ostalo bi bilo osvjetljenao sa svjetlom koje se odbija dalje po zidovima ali je samo jedan izvor.
Jako dobar umjetnik za svjetlo moze napraviti scenu da izgleda gotovo jednako dobro kao da je RT. I to je kljucni problem stalkera 2.
Imaju jedan izvor svjetosti i onda dalje kad su trebali postavljati fake svjetrla... nisu. Gotovo svaki objekt ima max 2 izvora svjetlosti gdje se dobiju neerealno mracne sobe. Sasvim je moguce da je ovo njihova odluka da igra bude sto mracnija ali Stalker 2 bi upravo trebao biti osvjetljen kao TLOU PT1. Isti je setting da kazes.
To naravno nije problem UE5. Fejkalo se sa vise svjetala jos devedesetih kao i danas. A sto se lumena tice. On teoretski radi ray tracing posao samo je dooooosta "jeftiniji" za rendanje. Ali ne znam o cemu se radi ali ja lumen u Stalkeru 2 vidim samo u nekim situacijama. Recimo kada vidis da svjetlo ili sjene trepere. Ali mi nije jasno zasto su neke lokacije, ala baze Slag Hepa jako mracne.
Gledaj ovu scenu. Vani je dnevno svjetlo, jako sunce i dva metra od vrata crn mrak.
jer.. ovo je isto lumen:
Moguce da nisu imali lighting developera. Da su zurili. Ko ce ga znati. Igra je prosla svakakvu produkciju. Ja se nadam da ce ovo nekada rijesiti jer i ako je igra moderna na modernom engineu koja zahtjeva prakticno 4090 da se tjera bez DLSS-a vjestackog upscalinga. Upravo zbog svjetla izgleda kao nesto sto je starije od FROSTBITE 2 igara. Ovo je izaslo prije tacno deset godina a UE5 je da kazes next gen engine, BF4 koji se igrao na playstationu 3: