View Single Post
Staro 29.12.2024., 08:36   #1673
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Samo da se osvnrem na isntalaciju programa na Linux. Kao što je netko već spomeno, za nas navikle na Win naj distra je Linux Mint jer je najbliži prozorima, a uz to ima i svoj store sa kojeg se sve instalira jednim klikom. Ima većinu programa, ali naravno da nema sve na storeu, tako da za neke stvari opet treba potegnuti na terminal tj internet.
Negativno mi je što Linux nema neku zamijenu za device manager gdje mogu pregledati što su sve prepoznali i instalirali drivere, te što ne mogu tako na jednostavan način enable/diseable na neki komad HW-a u kopu. Isto tako je loše što na laptopima srče bateriju unatoč instalaciji TLPa (power manager). Pozitivno je što je siguran, relativno stabilan, brz i živahan.

Sjetim se kako sam morao dobro istražiti internet i probati par riješenja da mi Mint ne starta BT po defaultu, da bude diseablean, a da ga ipak mogu upaliti na ''tipku'', i da nakon restarta opet bude disablean. Na win mi je to trivijalno, ali OK, sa Linuxom nisam baš na ti. A mogu mislit kako bi ovo riješio neki kežual juzer.

Sve ima svoje prednosti mane. Vj da se prisilim koristiti samo Linux bi se više priviknu, naučio i možda bi mi postao draži od Win, ovako je samo alternativa.