Moderan Ubuntu je "poseban". Ne na dobar način. Minimalna instalacija je ok za one koji znaju što rade i što žele instalirati. Drugo - podrazumijeva se malo informiranja tko/sto/kako/gdje odraditi najjednostavnije stvari na nekom drugom OS-u. Kolko vidim onaj moj tutorial je malo forumaša pročitalo a još manje znalo da postoji. Trud uzalud al hebaj ga. Al nažalost tak je kak je , iz mog iskustva od mojih poznanika samo jedan "stariji" par jos koristi Linux jer je PC zbilja star a drugo koriste samo web browser. Nikad problema sa virusima ili da se ikaj skrsilo. Svi ostali prešli na Windows jer podrške za hardwer ili kompatibilnosti Office formata. Igre začudo nisu problem (meni recimo Civ 5 ne radi ni na Win 10 ni 11, samo Fedori).
@Bubba > financije su možda bile pod kraj problem jer su kreirali na kraju toliko kompleksan sustav (ne pričam samo o Desktop implementaciji) da vrlo malo ljudi isti razumije a jos manje je sposobno isti održavati. Pa za Boga dragoga originalna ekipa je sve imala pripremljeno za SLES da bi na kraju grad rekao (jos 2008-e) da to previše košta i Linux je besplatan i nesmije ništa koštat pa su prešli na OpenSuse na serverima i custom Ubuntu za desktop. Na kraju je ispao Frankenstein čudovište jer svaka firma je gurala svoj način riješavanja problema a osim originalne ekipe skoro nitko od njih nije razumio što je Linux i kako funkcionira. Imam čast sa ostacima te ekipe radit nažalost ili na sreću. Vjeruj mi - ucitelji su imali ( i imaju jos uvijek) takve prohtjeve da ti se posere uz totalnu netoleranciju shvacanja tehnoloskih mogućnosti najprije sustava koji je pred njima a nakon toga i projekta u cjelini. To je bio problem tada , to je problem i danas i zato guraju trenutno Apple jer im je fora sa Ipad-ima po učionici šetat. To kaj je govno nekompatibilno i postaje gore sa svakim updateom sa postojećom i modernom infrastrukturom nikom ništ. It?s shinny i dok mogu iste i doma kao privaten uređaje koristiti - trude se ne gunđat previše. Sa Windows klijentima su problemi samo ako ekipa preko DSM-a neki nedovoljno testirani update pusti. Windows (10 zasad) klijenti rade kak spada. U detalje zašto to ne šljaka i zašto mi se diže kosa na glavi kad vidim Ticket gdje su Apple uređaji upleteni i zašto i dalje održavaju stari Linux sustav na serverima na životu iako su spizdili milijune Eura u zadnjih 5 godina da isti zamjene modernijim riješenjima (od kojih nijedno novo riješenje ne može preuzet ni 1% onog što trenutni sustav radi) neću u ovoj temi.
Hovewer > rigoletto o Linuxu u za to primjerenoj temi spamamo sad već.
Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 28.12.2024. u 07:05.
|