24.12.2024., 08:26
|
|
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
Autor silver_tip
Ovisi o kameri i kako je opcija definirana. Imas kamere koje "zacrne" dio prostora da ga ne snimaju tj. da nema detekcije pokreta u tom zacrnjenom prostoru pa tako nema ni snimka bilo cega iz tog prostora ali Live View vidi taj prostor tj. "gleda ga".
Druga opcija je da kamera u fizicki Live View-u ima zacrnjen taj prostor tj. ti ne vidis taj prostor u samom videonadzoru.
Prva opcija je problematicna jer ako se detekcija pokreta dogodi van tog prostora koji je izuzet od detekcije, kamera ce snimiti i taj prostor iako u njemu nije bilo detekcije i time se krsi gdpr tudjeg prostora/susjeda itd....
Isto tako valja razlikovati javnu povrsinu u vlasnistvu grada ili RH ali javnu povrsinu u opcem dobru svima na koristenje. Ceste, pjesacke ili biciklisticke staze, parkove, travnjak ispred kuce itd... i povrsinu u vlasnistvu grada ili RH koja nije opce dobro svima na koristenje. Oranica ili pasnjak/livada koji se nalazi do vase cestice.
U prvom slucaju osoba koja sece ili prolazi javnom povrsinom koja sluzi kao opce dobro svima za koristenje i vidi kameru i predpostavi da ga je snimilla ima pravo podnjet policiji prijavu da je snimljen no u drugom slucaju osoba koja se nasla u nekom prostoru koje nije opce dobro svima za koristenje i snimljena je nema pravo podnjet prijavu jer se nedozvoljeno nalazila fizicki u tudjem vlasnistvu tj. vlasnistvu grada ili RH tj. policija ce odbaciti takvu prijavu i uputiti ga prema gradu ili instituciji RH koja je vlasnik tog prostora s time da 99.9% "ostecenik" nece ici tjerati vraga sta je radio tamo gdje ne smije biti.
( Dovezao smece prikolicom na pasnjak i slicno ).
Ja sam imao takav slucaj. Dovezao lik sutu traktorom na pasnik ~100m iza moje basce i u povratku skuzio kameru. Doso kod mene na kapiju i pita dali sam ga snimio, reko jesam. Prijavit cu te policiji da si me neovlasteno snimio, nema problema - mozemo odmah. Mrs u mp3 i ode... sutradan gledam na kameri kako utovaruje nazad sutu na prikolicu, ni kamencic nije ostao. Ocito je preko noci bio savjetovan ili mu netko rekao kako stvari stoje.
Drugi slucaj, iz grada geometri dosli mjerit nesto po pasniku a ja taman bio vani na basci i tako kako su setali i mjerili sa njima je bio i komunalac i vidi kameru. Komunalac: moze telefon i dali bi nam dao snimku ako slucajno zabiljezis kada netko istovari smece/sutu? Nema problema, ako se snimi - imat cete.
|
vidim da vlast tumači zakon kako njima paše
a s druge strane imate hrtpu kamera prek važnijim institucijama po grtadu koje "vide" i pločnik i cestu i niko od ljudi se ne buni
|
|
|