View Single Post
Staro 11.12.2024., 23:57   #279
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor jopis Pregled postova
dolazimo do toga da je taj komfor brutalno skup. No opet mogu razumit ekipu koja ima daleko veća primanja od prosjeka i ne žele fizičku aktivnost u vidu pripreme drva svake godine, da ih takva cijena tog komfora ne zamara .
Nije samo do toga, vremena su se promjenila. 1988 kada sam cjepao i spremao drva u podrum zgrade okolo iste je bila hrpa drugih drva koja su se isto spremala. Nije bilo plina. Drva ili "termika" ili pec na loz ulje koje se drzalo u bacvi u podrumu.

Zgrada ima 45 stanova, mislim da nam je plin dosao 1997/8 u zgradu i svi su odmah presli na plin jer i nije bio skup u odnosu na drva toliko mada pojedini stanari zadrzali su bar jedan sporet ili pec na drva pa tako i moji roditelji. Danas moja mama lozi sporet u kuhinji/blagavaoni a sto fali pusti plin da dogrije i ima jos jedan lik u zgradi koji lozi drva i to je to, niko vise.

Treba to nosit na 4-5 kat Lako je nama bilo kad je stan u prizemlju te ima doslovce 15 stepenica do vrata podruma. Dizalice topline svakako jesu buducnost ali iskoristivost je jos premala nama koji nismo navikli platiti "skupo" ali to skupo nekome nije neki trosak tako da svaka tehnologija koja omogucuje topal stan/kucu a manje posla oko toga je napredak.

Nemaju svi niti dvoriste za klade ili 20m2 drva, dosta starog stanovnistva zivi samo bilo u kucama ili stanovima i kada dizalice topline budu priustive sto cijenom a sto sa iskoristivosti kao plin danas naravno da ce ljudi preci masovnije na to, nema dimnjaka i zezancije okolo toga i sigurnije je.

Ovo sto @SaleFFS ima i taj trosak od 80€ ali i da je i 100€ mjesecno i da zivim u stanu kao on bogami i grijao bi se kao on, kakav plin ili drva? Taj hibridni sustav sto covjek ima je super i da sam u njegovoj kozi/situaciji nebi nista drugacije razmisljao.

Sto se tice rekreacije i zdravlja to mogu svako vece ici setat 5-10km ili trckarat, i onako to radim sad zimi kada nema bas nesto posla.