View Single Post
Staro 11.12.2024., 15:09   #267
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor ShebY Pregled postova
Novogradnja iz 2022, 15cm stiropor cca 130m2, Okolica OS s dvoje ljudi u kućanstvu. / prosjek cca 144€/mjesec ukupna potrosnja kućanstva.
Nakon travnja sam prešao na samo očitanje tako da su ti racuni "u bocu".
Ako sam dobro shvatio vas je samo dvoje u tih 130m2? Ako je tako cekaj samo dok dobijete 2 djece po mogucnosti 1 zensko obavezno i kada krene kupanje 2x na dan
pa jos 1-2 racunala + tv mora bit u djecjoj sobi ili se zove pucka pravobraniteljica + pranje vesa na dnevnoj bazi + kuhanje za 4 a ne 2 i sve te razne dragosti zivota sa 2-3
djece jer ako je samo vas dvoje, prakticki zivite ko penzioneri. Vidi se po racunu od struje za 5-ti mjesec, samo 38€. Ugasio grijanje a klima jos nije trebala, u 6-tom je vec
klima lagano krenula?
Kako god bilo vas 2 ili 4 potrosnja je OK ali ipak je to gradjeno novo i brdo stiropora, taj svoj sustav da premjestis u neku susjedovu kucu sa 5cm stiroporom sto se vecinom stavljalo
ili u neku koja nema stiropor - to bi bila cuda od potrosnje.

Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
Ja ne kužim ovu foru da je plin skuplji od DT?! Pa što je to moguće?
Misli se dali je plin u kWh skuplji od struje u kWh. Nije, debelo i visetruko je jeftiniji.
1kWh plina je 0,050€
1kWh struje je 0,135€ ( Bijeli VT + NT )
Tu je stvar sada iskoristivosti i pretvorbe tog 1kWh energije.

Citiraj:
I kažeš Silver puno ti je zezanja oko plina zbog tih servisa?
DT se servisira besplatno, kao i klime.
Pa imam klimu u garanciji i nisam primjetio da mi majstor ne uzme 20€ za redoviti servis i izda uredno racun. Znaci klima je u garanciji ali moram platiti
redoviti servis 1x godisnje i tako 3 godine no eto nije puno, 20€ uzme da ocisti i ispita spojeve/tlak.
Citiraj:
E sada zamisli kako je ekipi koja se grije na drva, vjerujem da oni imaju najviše posla, neovisno o cijeni.
Ja sam u obje te ekipe Plin + drva. Istina, ima tu posla i naradim se no nas je u kuci 4-5 i grije se cca 120m2. No relativno "jeftino se grijemo"
Ako gledam zboj troska drva 16m2 + plina to je 480€ drva + 282€ plina na godisnjoj razini, 1-12 mjesec.
Znaci u 761€ godisnje ulazi grijanje, kupanje, kuhanje + topla voda za sudoper tj. ~64€ mjesecno.

Za sve ovo gore nabrojano ja mislim da 761€ godisnje zbilja nije puno + struje godisnje platim ~450€ i imam 1 klimu.
@ShebY je u novogradnji i dobro izloranoj kuci, kvadratura slicna i struja mu je 1.316€ a meni zbroj svega je 1.301€.
Moja kuca je izolirana sa 5cm ali samo sa 1,5 strane, bocna juzna i dio zadnje do nusprostorija a prednja i sjeverna do susjeda nije.

Da se prebacim na DT ko @ShebY nema sanse da se "izvucem" sa 1.301€ godisnje bez prvo opseznih ulaganja u izolaciju kuce.