Citiraj:
Autor SaleFFS
Kakav god bio setup, kakav god majstor odobrio to ili ne  nama stan grije super i struje ne troši puno.
|
Da, super je jer su okolnosti cijelog sistema jako povoljne.
Stan je mali, dobra izolacija i geogfafski polozaj je takav da
neces imati 2 tjedna -12 ili cak i manje preko noci a danju
oko 0 ili -3 i tako 10-tak dana...
Ti radijatori i termo glave su klasicni ko moji stari 12 godina, identicni su u svemu osim sto su tvoji bijeli ko sir naspram mojih
koji polako zute od starosti
Kod nas u slavoniji to tvoje nema sanse tj. ima ali recimo stan u zgradi do cca
kvadrata kao kod tebe i da je stan u nekom sredistu tj. da je okruzen sa svih strana sa drugim stanovima koji se naravno svakodnevno griju. Taj sistem u nekoj kuci koliko god bila dobro izolirana i ako je cca prosjek 90-120 kvadrata povrsine ( sto ja recimo grijem ) ce potrositi definitivno vise struje u €urima nego plina sa kombi bojlerom bio obican ili kondezacijski.
Isto tako
koliko vidim sa tvoje slike, pritisak ti je ispod 1 bara a trebao bi stajati oko 1,3 do 1,5 bara kada sistem ne radi te kada ti rade svi radijatori u sistemu onda pritisak nebi trebao prelaziti 2 do 2,2 bara max jer na +2,5 bara izbacuje preko sigurnosnog ventila koji kod tebe
nema spojen odvod, doslovce ce ti izbaciti u taj ormaric vodu jer nemas odvod sa sigurnosnog ventila.
Manji pritisak tj. ispod 1 bara znaci da imas i vecu potrosnju, mozda i zraka nesto u sistemu. Nadopuni sistem vodom do 1,5 bara dok isti ne radi i onda odzracis svaki radijator kada sistem radi tj. da su svi radijatori u pogonu. Znaci ako i predje 2,2 bara i dalje malo po malo ispustas vodu sa xy radijatora po zelji dok se barometar ne zaustavi na 2 bara. Isto tako ako je tempreatura vode veca, veci je i pritisak u barima pa to valja raditi sa maximalnom temperaturom vode grijanja.