Tema: Automobili
View Single Post
Staro 07.12.2024., 23:19   #77471
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Hehe skoro svakodnevno sam prolazio kroz garažu punu Euro6 dizla na servisu pa bi se itekako osjetio ispuh a nisu bile ni ciklame ni ljubićice Kako je tek bilo prije 20ak godina, ne mogu ni zamisliti.

Baš smo se neki dan vozili iza novijeg crnog benveja kojeg vozi nadobudnan mladić koji razmišlja kao kolega nepalac. Isusatiboga kako je to smrdilo na čađu. To nisam osjetio skoro osam godina otkako sam se odselio iz Dubrave. Taj je valjda poskidao sve što može jer “to samo smeta” i mapirao jer je “tvornički bzvz ugušen”.
Vozim u firmi 2.8dti kombi iz 99e sa 500.000km, 2.2hdi iz 2010e sa 220.000km, i 2.2hdi iz 2022e sa 3.000km i svom mogućom ekologijom.
2.8 nema apsolutno ništa od ekologije na motoru i ispuhu, kad ga ujutro upalim hladnog, ako moram nešto sastrane stavljat u teretni prostor iza, kašalj nastupa nakon 2-3 minute izlaganja tom crnom dimu, roba na meni nakon 5min smrdi toliko brutalno da se osjeti 2m oko mene, a migrena nastupa ako se nisam u tih 10ak minuta utovara maknuo barem na minut-dva nakon prvih 4-5 minuta.
2.2 iz 2010e je isto siromašan ekološkim pomagalima, ali ima osnovne iz tog doba, i već je kudikamo lakše kraj njega upaljenog odradit nešto, i nema glavobolje za 10-15 minuta utovara. Roba smrdi, ali daleko manje brutalno kao kraj 2.8.
Novi 2.2 ima sve moguće điđabaje ekološke, od dpfa na dalje, i jedino kraj njega mogu normalno obavit sve dok je upaljen ujutro (da se zagrije prije ture).
Sva 3 su redovno održavani i kupljeni su ili novi (ovaj zadnji) ili stari max 3 godine (prva 2).
Inače ne volim dizele i ne preferiram ih (od 60 vlastitih auta, manje od 5 su mi bili dizeli), ali ovaj 2.8 je očiti primjer toga o čemu se priča tu u temi, i sama pomisao da u jutarnjoj šetnji ili bicikliranju, prođe takvih 10 na metar-dva od mene/mog djeteta, zgadi mi samu pomisao o toj šetnji, i kakve sve boleštine ta kancerogena sranja (ko nije upućen neka pročita npr razlike o testiranju vozila u usa i kod nas po pitanju ekologije, i zašto oni toliko šilje za sasvim druge parametre nego kod nas u europi) mogu biti uzrokovana direktnim udisanjem ispušnih plinova takvih starih grobova.