Ho ho ho, već smo u prosincu, a od ljeta tema miruje !?
Moramo to malo promijeniti, nije PSX, ali promjena je uvijek dobrodošla, pa vam predstavljam sken prvog broja
PLAYSTATION POWERA;
Što reći, pokušaj da se prevede i na hrv. tržište u jesen 1999. ubaci engleski časopis, ne jedini naravno, jer je tad i Službeni PS Magazin isto se pojavio na kioscima, no taj je ispao dugovječniji jer je ovoga izašlo navodno samo, iirc, 7 brojeva.
Formatom je na prvi pogled otprilike kao A4 papir, no malčice je viši i širi, tako da mi nije lagano stalo u skener, no ajde, zadovoljavajuće je,
nije srećom ko PC PLAY koji je par cm preširok za klasični skener tako da ga nemožeš dobit, a da dio nije odrezan.
Ovaj prvi broj sam tada kupio i dojam mi je bio tako-tako (naslovnica meni bezveze jer ne gotivim nikakve formule ni aute),
ne baš predobar, tekstovi kad se sada čitaju kuži se da ima humora i verbalnih izraza štoseva (s obzirom da sam zadnjih 20g na internetu i puno čitam na engleskom prepoznajem te konstrukcije), no s obzirom da je prijevod, to nekak čudno i ne preuvjerljivo zvuči na hrvatskom, jednostavno osjećaš da nije to to.
Struktura časopisa je isto drugačija i malo kaotična, "igra mjeseca" pojedinačna recenzija Wipeouta je odmah ubačena na 4. stranici (!?), pa blok najava,
te je i "helpline" na sredini časopisa, da bi recenzije išle tek nakon toga.
Ni cijena nije neka sreća, ok 132 su stranice relativno kvalitenog papira i tiska (plus i "prilog"),
no 39 kuna je bilo percipirano svakako kao dosta u to doba, skuplje i od PC časopisa, a pog. u usporedbi s popularnim PSXom koji je bio gotovo duplo jeftiniji. Npr. meni je 50 kuna tada ko klincu bio pojam, možda sam toliko novca dobio za trećinu mjeseca.
Ono što je najveća vrijednost u časopisu i zašto ga nije šteta bilo kupiti, pred kraj časopisa je na 15 stranica "
Indeks" svih Playstation igara (naravno, danas u doba interneta i svih mogućih informacija nisu to sve igre, no dobra većina poznatih), sa kratkim dosta šaljivim i preciznim komentarom i ocjenom, tako da to može dobro poslužiti kao orijentir pri kupnji neke starije igre.
Problem recimo, što tada je toliko novih dobrih igara izlazilo svaki mjesec (pogotovo 99. i još 2000. kad je za PS1 bilo zadnje udarno vrijeme, pred izlazak PS2) tako da teško se bilo odlučit za kupnju neke starije igre umjesto najnovijeg hita, no to sad može bit korisno kad skidanje i dostupnost nije problem.
U prohodima, vrlo korisno u ovom broju je prohod "X Filesa the game" po svim scenama, s obzirom koliko je to clickpoint pimplava igra, jako dobro dođe.
Uz broj je dolazio i nekakav tiskani prilog (na jeftinijem papiru iirc) od 16 stranica, mislim da su u njemu isto neke šifre i slične helpline sheme ubacili, ali se ne sjećam točno, jer sam ga vjerojatno davno bacio (mislim da se povlačio po hrpi časopisa pa se možda zgužvao),
uglavnom ako netko to nekim ogromnim čudom ima, neka se javi, bilo bi dobro za potrebe skenerskog purizma da i to ubacimo u broj :-D
download:
https://www.sendspace.com/file/0siuk4