Autor Exomaniac
Takav sustav, s kotlom koji ima drva i pelete ima moj susjed. Prvo su imali kuću na toplanu, ali onda je promjenom okolnosti došao do toga da balvane ne bi morao plaćati pa je prešao. No, kad ja čujem koliko s time ima piljenja, muke, pospremanja, pa ne bi to nikad sebi napravio ni za tu uštedu od 5-6kkn godišnje koliko ima.
Uglavnom, on s tim sustavom nema nikakvih posebnih troškova, sam čisti dimnjak, peć uglavnom čistiš sam ako nisi nesposoban i slično. Mislim da će mu sad biti jedno 6-7 godina otkako to ima i sad dolazi na nulu što se tiče troškova.
Kod kotlova s peletima, čak i kad imaš nekakve fancy kontrole sustava, WiFi, to je sve nekakva rudimentarna elektronika, čipovi po nekoliko godina stari, prilično jednostavne ploče, sustavi čitanja temperatura i slično što imaju. S druge strane, samo daljinske kontrole dizalica topline su koštale više tisuća kuna kad sam zadnje nešto to gledao. Dizalica topline, za razliku od kotla koji ima hrpu jednostavnih dijelova koje se lako mijenja, je integrirani stroj sa visokonaprednim komponentama, inverterima, kompresorom, hrpom automatiziranih ventila za plin, napajanjima, matičnim pločama za komunikaciju s korisnikom, itd…
Sve je to nešto što nazivno nema neki nužni vijek trajanja i ne bi trebalo krepat, ali zato kad krepa, obično je to veselje za popravak jer je popravak zamjena. I svaki taj pojedinačni dio je bogovski skup.
Peć na drva u krajnjem slučaju ako ti rike neka ta elektronika možeš ručno zakurit i spojit pumpu direktno na struju da vrti vodu.
|