Svatko tko se odluci uzet kineza (kao ja i kolega Calypso npr.) je svjestan da se prakticki kocka jer to njihovo jamstvo cete tesko ostvarit.
Al s druge strane, ako bude sve ok s kompom onda je super.
On je narucivao direktno od GMKteca, a ja sam uzimao preko Alija (ja sam uzimao brend Aoostar).
Po meni, GMKtec je najisplativiji trenutno od tih kineskih masina, konkretno modeli Nucbox M7, M7 PRO, K8 PLUS.
Ti modeli imaju dobro rijeseno hladenje i tihi su (vent na cpu + vent na ram/ssd diskovima) i uz to se vrlo lako kompletni rastavljaju bez gubitka jamstva dok recimo kod mene Aoostar GEM12 sam morao pokidat neku naljepnicu na fronti (cime gubim jamstvo) da bih dosao do cpu-a kako bi mogao zamijeniti termalnu pastu.
Svi gore navedeni mini pc-i imaju po 2 slota za nvme ssd diskove, 2x ethernet port i mozda sto je jos najbolje, a to je da imaju occulink port pa se vrlo lako (uz pomoc eksternog adaptera) moze spojiti i eksterna graficka (citaj bilo koja graficka na trzistu) tako da po potrebi imate mogucnost vrtiti apsolutno sve na tim masinama.
Cak i bez te eksterne graficke imate vrlo jak graficki chipset unutra (ovisno o modelu je od AMD 680M pa do 780/880M) koji su u stanju omoguciti igranje na vrlo solidnom nivou.
Meni je recimo bilo bitno da ta integrirana grafika moze vrtiti Google SketchUp kako treba i mogu rec da sam jako zadovoljan sa 680M chipsetom.
S druge strane, sto se tice brand masina HP/Dell/Lenovo, sve to stoji s nadogradnjom i kvalitetom, ali sve i jedna ta masina pati od istog problema - losa grafika za bilo sto osim klasicnog rada i gledanja videa. Igrice na tom mozete zaboraviti.
Tako da trebate odvagnuti - kineski pc s dobrom grafikom koji nosi svoje rizike oko jamstva i brand pc s losom grafikom, ali puno boljom podrskom. Odluka ostaje do svakog ponaosob tako da tu nema smisla palamuditi oko toga.