Trebaš napraviti account, da. Možeš otići na playstation.com i tamo napraviti playstation account s kojim ćeš se ulogirati na plejci. Preporučam ti da napraviš jedan glavni HR account. Pored njega možeš otvoriti i account u nekoj drugoj zemlji ako hoćeš iskoristiti razlike u cijenama

. Na ps5 možeš biti ulogiran s dva accounta.
Pretplata ti ne treba za offline ili local multi. Pretplata ti daje mogućnost igranja online i pristup katalogu igara ovisno o razini pretplate. PS+ essential ti daje samo online i po par igara mjesečno, PS+ extra uz to ima i dosta velik katalog igara koji je dostupan za igranje, a PS+ premium ima još uz sve navedeno i katalog classic igara (PS 1-3 era)
Osobno imam svoj "glavni" HR account i još jedan svoj indijski na kojem imam i pretplatu. Switcham na indijski i poskidam igre pa onda switcham na hr account i igram... To svičanje je čas posla na ps5.
Pogledaj malo igre koje su dostupne na PS+ extra pa procijeni dal ti treba pretplata. Meni se pokazalo ok za kojih 57-60€ imati hrpu igara dostupno.
Također preporučam disk verziju PS5 jer ti daje mogućnost kupovinje fizičkih igara (bilo novih ili rabljenih) te kad odigraš možeš dalje prodati pa minimizirat troškove. Često se fizičke igre daju naći jeftinije nego na PS storeu, npr. Gran Turismo 7 sam svojevremeno uzeo za smiješne pare u sancta domenici uz neke promo kodove.