Tema: Automobili
View Single Post
Staro 24.11.2024., 13:53   #77304
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor beli14 Pregled postova
Nisam prije komentirao od Wolverina za špur, ali eto i moje mišljenje.
Špur jedino "kontrolirati" prilikom nekih većih izmjena na ovjesu (amortizer, vilica/seleni vilice, ruke rukavca... i naravno, krajnik/spona) ili opakog udarca u neku rupu/rubnjak pa da je iskrivilo nešto. I ako baš direktno vidite da auto ne ide ravno (iako tad naravno prije provjeriti pritiske)

Čujem neku ekipu da radi špur i kod svake premontaže što je čista glupost. Toliko varijabli ima što može poći krivo pogotovo ako je vozilo i felge starije i/ili izudarane. Ako auto ide ravno i jednako troši gume, špur ne dirajte.
Napravite špur i drugi dan otiđite negdje drugde samo da provjeri kako stoje kotači. Biti će razlike 100%. Čak da i odete na isto mjesto, ali da drugi mjastor to radi. Nemojte tražiti da išta dira. Samo neka isprinta onaj papir za optiku. Još je možda i veći problem što neki majstori ne znaju na stroju odabrati pravu šasiju za neke "kompliciranije" modele pa niti ne namjeste špur prema pravim vrijednostima (to i ne vrijedi za aute na kojima se špur samo podešava na sponi jer u 99% slučajeva želite da kotač stoji ravno, nikakav toein ili toeout).

John
Ovdje je netko gadno sfušario špur. Uvijek mi je to bilo fanscinantno. Ako s automobila skineš gume koje koje su jednako potoršene po gaznoj površini. Što pobogu dovodi majstora u pitanje da na ZADNJOJ osovini nešto opako ne štima da mora namještati? Pretpostavljam neki bolji auto u pitanju ako su i zadnje gume isto s unutarnje strane tako potrošene jer je to nemoguće na "Golf" klasi napraviti.

Meni je prije 10ak godina tek TREĆI vulkanizer bio upoznat sa činjenicom da na mom quattru imaju i ODOZADA šarafi za štelanje špura i da se na jednom izribala podloška sa stupnjevima i da to treba zamjenit da bi se napravio špur kako treba
Preklani sam isto bio kod jednog renomiranog vulkanizera sa ženinim autom, koji mi je s vrata rekao, želite li samo prednji kraj podesiti ili sva 4 kotača? Reko wtf, došao sam napraviti optiku, kaže on da, ali jedna je cijena za podešavanje prednjih kotača, a druga (dupla, doslovno) za sva 4 kotača. Na moje pitanje kako radi optiku samo naprijed, šta mu je referenca za odnos naspram zadnjih kotača, samo je slegao ramenima...