Pocele prve prave zime pa par komentara i za ove Hyundai GMV2 i GMV3 koje sam uzeo na proljece.
Ukratko, GMV2 (2,7kW) je bezveze odabir za hladjenje, a i za grijanje. Pali/gasi se svakih 15ak min i vanjske jedinice su glasnije pa to malo iritira. Unutarnje plastike pucaju ko kokice od tolikog paljenja/gasenja, pogotovo ova u spavacoj sobi. Iz nekog razloga puca tu i tamo i kad ne radi. Ugl ne grijem se s njom po noci (a volio bi). Kad se u modu grijanja kompresor ugasi, ventilator isto stane. Za sobe gdje ih imam su valjda oke, sta ja znam. Bas mi djeluju nekako jeftino. Recimo da bi im dao 5/10. Ne bi ih opet uzeo da mogu birati. Kurim ih na 25-26 C da bi postigao 23 C u sobama, ali koliko god nakurio, one se raspusu, pa stanu i tako u krug.
GMV3 (3,5 i 2,5 kW) s druge strane uredno rokaju u dnevnom/blagovaoni. Drzim ih na 24 C, dobivam 23-24 u prostoru. Puno bolje rade, a to sam vec pisao i za mod hladjenja. Vent uvijek vrti, vanjske su tise. I na njima se kompresor ugasi ali nesto rijedje (valjda jer teze odrzavaju veci prostor) i to mi ne cak i draze. Kako vent stalno radi, nemas dojam da se gase. Dojam do sada ajmo reci 7/10. Uzeo bi ih da moram.
Defrost i GMV2 i GMV3 naprave svakih ajmo reci par sati. Nebitno je li vani 10 C i 40% vlage ili 5 C i 70% vlage. Ono sto je super je da defrost traje ~minutu od stopa do starta klime. Ne kuzim kakav je to defrost, uvijek sam citao o procesu koji traje duze vremena i prekida grijanje, a kod mene ne bi ni znao da se dogadja da ne cujem kako plin frkne u sustavu. Ako je to to, ja zadovoljan.
Potrosnju za klime ne znam. Mnogo, naspram hladjenja, to vidim

Preko dana stalno rade 3 od 4 klime. Preko noci samo 2.
U zadnjih 5 dana imam sveukupno: 145 kW dnevne, 60 kW nocne. Skoro duplo naspram ljeta kad su dvije klime radile 24/7. Al tu su i bojleri koji malo vise griju jer se malo vise pita topla voda. Ukratko, I'm screwed!

Stara kuca, jaaako losa stolarija koja zijeva na sve strane, nema izolacije na tavanu.