Za kupnju auta ili sta god hoces (dionice, obveznice, itd) ima jos jedan trik gdje zapravo sam sebe kreditiras uz neku mizeriju od kamate tipa 1%... Nekom pase, nekom ne... Meni recimo to pase...
Dakle, neke banke imaju mogucnost davanja tzv. pozajmice... To je vrsta lombardnog kredita... E sad, ideja je sljedeca...
Dodjes u banku i velis - ja bih pozajmicu 25.000EUR sa 5 godina otplate... Banka ce u tom slucaju izracunati koliki depozit moras napraviti kao osiguranje, recimo 26.000EUR... Taj depozit ce se staviti na orocenu stednju uz neku mizeriju od kamate (tipa 0.5%)... E sada, pozajmica ti ide sa cca. 1% kamate povrh kamate na orocenu stednju, dakle recimo 1.5% u ovom slucaju... Bitno je za napomenuti da, iako ce ti banka dati neki plan otplate, osim interkalarne mjesecne kamate, ne moras nista placati do isteka pozajmice, nakon cega moras vratiti puni iznos + kamate ili ce si banka uzeti depozit koji je sluzio kao osiguranje...
Nadalje, kada ti banka odobri pozajmicu (smatra se kreditom), onda ce ti isplatiti trazenih 25.000EUR na tvoj racun a ti sa time radi sta god hoces...
I sad, zasto pobogu zelim samog sebe kreditirati ako vec imam tih 26.000EUR kesa za kupit auto?!!!
1. Zato sto ces nakon isteka pozajmice dobiti natrag svojih 26.000EUR depozita uz neku kamaticu koja se skupljala tokom tih 5 godina
2. Zato sto umjesto da placas kamatu na auto-kredit 5-6%, ovako placas 1.5%, a depozit ti se vraca nakon povrata pozajmice pa mozes odmah krenuti u novu pozajmicu za novi auto ukoliko tako zelis
3. Zato sto ces puno lakse razgoditi placanje tolikog iznosa tokom tih 5 godina, s time da mozes taj iznos vratiti i ranije, cime ti se smanjuje iznos interkalarne kamate koju placas svaki mjesec
4. Nisam siguran, ali s obzirom da se radi o 100% osiguranom kreditu, ne predstavljas nikakav rizik banci pa ne bi trebalo utjecati na tvoju kreditnu sposobnost