Ime je tako dugo do kada mi kupujemo, tržište definira vrijednost i "ime", to znaš i sam.
Dechatlon, iste kvalitete ali se prodaje od prilike 80% manje.
Zašto?
Jer ljudi žele ime (razlog nevažan), znači da jakna, bez obzira bila ona ista ili ne kao ova u Dechatlonu, ima veću vrijednost, jer je za njom potražnja veća.
Kužim što govoriš, ali činjenica je da sve što kupujemo je preplaćeno s obzirom na proizvodnju i cijenu iste. Bio to mobitel, auto, jakna ili kruh na kraju krajeva, mi smo potrošači koji to isto plaćamo.
Cijena wellensteyn će biti visoka tako dugo do kad se se prodavati.
Stanovi su zadnje vrijeme pravi primjer.
Nedugo sam čuo, jebote, 5000EUR cijena kvadrata stana u ZG, pa to ne vrijedi toliko sigurno. Tko to kaže? Ako se proda, to znači da vrijedi toliko, ne?
A što se tiče zarade, zarada kao takva nije ista ni kod jednog proizvoda, jer tu ima 1000 čimbenika dodatnih gdje se na kraju dana definira "zarada" i za koga će ta zarada biti.
Logistika iza svakog proizvoda je drugačija, skladištenje, vrijeme, repromaterijal, ljudi, marketing, razvoj itd.
Ali ako ćemo tako gledati, možemo potegnuti odmah i onu temu zašto jesti ili ne jesti hrenovke i paštetu. Čim se manje tim zamaram, to mi je lakše. Isto vrijedi za jaknu i za mobitel.
Da budemo na čisto, ne opravdavam cijenu jakne, niti kažem da vrijedi, ali stavljati tu istu jaknu u istu rečenicu s Dechatlonom je stvarno smiješno, da budem pristojan.
Ali ajde, tema za drugi puta, uništavamo temu ljudima kojima je hladno.