Tema: Automobili
View Single Post
Staro 21.11.2024., 09:00   #77235
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor aski Pregled postova
Zato što je financijski leasing u poslovnim knjigama evidentiran kao dugotrajna imovina i amortizira se postupno. Amortizacija = trošak.
Ok, ali i kada keširaš auto, on isto ide u dugotrajnu imovinu i amortizira se.
Tj sve što je skuplji od 3500 kn po starom, 600 eura po novom ide u dugotrajnu imovinu i amortizaciju.

Citiraj:
Autor aski Pregled postova
Nadalje, oba leasinga (financijski i operativni) imaju prednost što se auto u većini slučajeva koristi u privatne svrhe tj. 0-24 pa ne treba voditi evidenciju kilometraže ako ti porezna pokuca na vrata i ono najbitnije, troškovi u vezi tog auta su onda 100% priznati.

Ovaj dio mi ima smisla, pogotovo ako primaš plaću u naravi za leasing auto, onda je olaća u naravi puno niže od 1 % nabavne cijene vozila, jer se gleda 20 % vrijednosti mjesečne rate + PDV.

Al što se desi kada prođe leasing razdoblje? Prije si se mogao dogovoriti sa njima tko će otkupiti i po kojoj cijeni, ali sada su ti dužni obračunati tržišnu cijenu?

Citiraj:
Autor DoxyTheCroat Pregled postova
Moje je pitanje zašto fizičke osobe to rade.

Osobno ih poznam nekoliko, mogu si keširati 3 nova, ali uzmu radije jedan na lizing.
Dosad nisam dobio konkretan odgovor zašto je to isplativije od keširanja.

Ja znam jednog takvog, ali u njegovom konkretnom slučaju radi se o "skrivanju" para, tj iako ima novca da plati auto odjednom, ne bi ih smio imati, ako me razumijete .
Ovako uzme relativno skupo vozilo, mjesečna rata leasinga mu je par sto eura, što uredno može podmiriti iz redovitih primanja.

Citiraj:
Autor WraGG Pregled postova
Mi smo E Ficeka uzeli na leasing prije dvije godine i evo uspjesno ga vratili prije par tjedana. Novca za kupiti auto smo imali, ali je ovo bila tako dobra ponuda da je bilo glupo propustiti. Doslovno ljudi vise placaju mobilnu pretplatu radi nekog iPhonea mjesecno nego sto smo mi ovo placali. Osim toga, htjeli smo probati strujica, a kupnja istoga definitivno nije dolazila u obzir.
Evo sada dvije godine kasnije smo platili u leasing ratama vjerojatno 3x manje nego bi kupljeni auto izgubio na cijeni u te dvije godine i sretni se rjesili elektro igracke bez da sam ga morao prodavati i gubiti vrijeme na to. Mozda nije bas uobicajen primjer privatnog leasinga, ali eto nase iskustvo. Po ovim uvjetima se leasing i privatno isplati, slicnih ponuda je bilo i sada kada smo kupili F20, ali je zena izrazila zelju da sada ipak kupimo normalan auto

Ako se dobro sjećam, ti si u DE ?
Kad sam kupovao auto gore 2018 godine, gledao sam rate leasinga i to je bilo smiješno jeftino.
Mini 149 eura mjesečno, napucani BMW serije 5 je bio oko 330 eura mjesečno.
Colop je offline   Reply With Quote