18.11.2024., 17:02
|
|
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Autor RainZG
Modularnost - gledas u potpuno krivom smjeru.
Ne gledaj pametne prekidace, ako i danas kupis sve od jednog proizvodjaca za 5 godina velike su sanse da to vise neces naci na trzistu, a nesto ce ti trebati i opet neces imati sve isto.
Ja sam kod sebe to rijesio sa Vimar Idea programom, ima ga i bit ce ga, u pozadini toga su, ovisno o primjeni, shelly, sonoff ili tuya proizvodi. Ako nesto rikne, zamjenim i vozim dalje, a svi prekidaci i uticnice su isti i dalje. Zadnjih 10 godina je tako od kada sam stavio prvu smart stvar u kucu.
Isto tako, bez obzira koji protokol se koristi(wifi, zigbee, zwave) sve radi bez interneta, u potpunosti lokalno. Isto tako sve radi i ako se moj lokalni server sjebe iz bilo kojeg razloga, u to slucaju svi prekidaci rade kao obicni prekidaci, a ne smart prekidaci.
To je ono sto je po meni najbitnije kada se planira smart home
|
Kažeš da ne gledam modularnost, a ti imaš isto?  Na njihovom webu se uopće ne snalazim. Tu piše da Idea podržava Zigbee, kliknem na link i ne vodi nigdje...
https://www.vimar.com/en/int/idea-an...-13177122.html
A ovdje pak nema ništa smart...
https://www.vimar.com/en/int/catalog...101L214?page=1
Nije mi jasno da nemaju neki filter gdje mogu staviti Zigbee i da mi izlista sve što podržava Zigbee. Nisam očekivao ovolike komplikacije oko nečega što bi trebalo biti jednostavno. Nema druge nego pisati mail, prije bih odštemao taj komad zida nego našao što mi treba.
Citiraj:
Autor marko_st
Znaci, imas nekoliko pristupa, ovisno sto zelis/hoces/mozes itd....
Za pocetak, da li zelis da imas lokalnu kontolu ili ne? Pod lokalnu mislim da ti rade prekidaci, uticnice, zarulje neovisno o tome da li imas konekciju na internet. Ovdje takoder mislim i na automacije koje kreiras.
Ovo je osnova setup-a i baza za kupovinu daljnjeg hardware-a.
|
Napisao sam gore što trebam - alternativno dodavanje prekidača bez štemanja zidova, maknem postojeći 2P i stavim pametni 2P koji može kontrolirati više lustera. Lokalna kontrola se podrazumijeva, kakav crni internet za paljenje svjetla? Kako su zamislili takav scenarij, da palim fenjer kad ovi po noći isključe krivi band i ostanem bez interneta? Sve otišlo u materinu...
|
|
|