View Single Post
Staro 16.11.2024., 21:33   #78
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Max Rockatansky Pregled postova
AMD je progurao 64-bit proširenja i time otvorio vrata x64 Windowsima, prekretnica jednako važna kao i sav napredak u broju jezgri, taktovima i nanometrima.
To ti je stvar interpretacije koju pisu ili pobjednici ili navijaci. Intel je u to vrijeme godista bio zaludjen svojom Itanium pricom i prizeljkivao ukop x86 arhitekture. Sto, objektivno, uopce nije bila losa zelja. Kao sto Intanium nije bio los procesor. Pa ga je shodno tome zaboljeo kurac sto ce se nagurati neke ekstenzije u x86. No, trziste je vec bilo beznadezno determinirano na x86 a Itaniumom VLIW nije igrao dobro sa softverski kilavom i nemustom x86 translacijom. A spickalo se brdo para.

Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
AMD je zahvaljujući svojoj umalo realiziranoj propasti na teži način naučil lekciju, tak da se ne cigane koliko bi mogli obzirom na aktualnu situaciju, a Intel još uvijek živi na staroj slavi, dok žmire na činjenicu kako se uskoro približavamo desetgodišnjici prve Zen generacije. Intel se dovel u ovu nezavidnu situaciju vlastitom krivicom i dok su od 2006. do 2016. imali "cvate cveće u naše preduzeće" stav, pitanje je da li budu do 2026. uopće složili i izbacili išta vrijedno spomena ukoliko ih državne subvencije i poticaji održe na životu dovoljno dugo da se kompletno reorganiziraju i prestanu živjeti u prošlosti.
Intelov kontekst problema nije vezan (iskljucivo) za (x86/x64) procesore - Intel je naspram AMD-a kao Fortenova grupa naspram, stajaznam... Studenca (nemojmo se hvatati za drustvenopoliticke detalje u ovoj poredbi). Intel je i u mrezama (zicnim i bezicnim),i u telekomunikacijama, i u flashu, i u softveru (sto je zapravo najveca AMD-ova boljka), dok je AMD realno boutique niša s ogromnim volumeom i srecom (sve do masovne CUDA eksploatacije) sto im se softver za njihove proizvode pise sam.

Jedan od meni bliskih primjera koji mi je mio za ovu tezi je Intelova akvizicija Bavarskog Lantiqa 2015 za ~$400M, sto je tada predstavljalo ispod 1% Intelovih prihoda. U isto to vrijeme, AMD ima 10 puta manje prihode. Intelova akvizicija Lantiqa zavrsava kao fijasko kojeg otkupljuje i uspjesno spina MaxLinear 5 godina kasnije. A ovo je jedan uski mikroprimjer specificne domenske akvizicije.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote