Sad smo već zabrazdili u offtopic, pa samo da odgovorim.
Citiraj:
Autor Taproot7
Kolega, nisu u Intelu bili bahati niti su potcijenili AMD. Retrospektivno gledajući, to je tada već bio strah jer su shvatili da od toga AMD može samo rasti i napredovati a oni svoje mogu samo reciklirati jer ništa u najavi novoga i strateškoga nisu imali ...
|
Što su osjećali ili razmišljali možda nikada nećemo saznati, komentirao sam ono što su javno objavili.
Meni je općenito bahato omalovažavati neki izum/ideju samo zato jer je došla od slabijeg/manjeg igrača ili iz "neozbiljne" grane industrije (desktop PC). Npr. da gamerska industrija nije pokrenula trend vrlo jakih a relativno jeftinih GPU-ova, nikad ne bi bilo ni rudarenja ni novopečenih crypto bogataša a sigurno je doprinijela širenju popularnosti i dostupnosti 3D softvera, inače bi i dalje uzdisali za Silicon Graphicovim Indigom

.
Citiraj:
Autor Taproot7
Eto vi kažete da je vama Zen 5 donio drastične pomake i da je mikroarhitektura sasvim u redu za radnu okolinu, a ono što slušamo i što se ponavlja u eteru je da nisu dobri za igre.
|
Meni i ne baš toliko, Corona je 10-15% brža nego na 7950X, ali ima i boljih primjera (Wendell sa Level1 ima zanimljiv pregled).
Sigurno da ne bih radio upgrade sa 7950X ali mijenjao sam jedan 3900X, no brainer.
Citiraj:
Autor Taproot7
Sad se vratimo u 2007. godinu i probamo se sjetiti koliko je relevantan bio Pentium 3 ili AMD Athlon/Duron koji je izašao 2000. godine i što tojest koliko su oni mogli odraditi posla ili videoigara po jedinici vremena.
|
Ono što tada sigurno ne bih mogao bez obzira na potrebno vrijeme (snagu CPUa) su stvari koje trebaju više od 2(4)GB RAMa.
AMD je progurao 64-bit proširenja i time otvorio vrata x64 Windowsima, prekretnica jednako važna kao i sav napredak u broju jezgri, taktovima i nanometrima.
Da budem ontopic, moram spomenuti i Intel

, u dogovoru sa M$om odugovlačenje izlaska Win XP x64 dok nisu uspjeli sklepati 64-bit Pentium 4, samo još jedan primjer njihove politike i MOa koji su ih i doveli u današnju situaciju.