Gledam baš po netu više o tim obračunima poreza.
Pa da pitam vas stručnije jer sam malo zbunjen.
Na youtube lik prica ako prodas jednu dionicu za profit, a druga ti je gubitak koju si prodao,da se onda gleda ta razlika ?
Ja sam imao vise ta isprobavanja dok nisam skuzio kako sta funkcionira.
I sad npr, ako sam prodao jednu valutu s dobiti od par eura sto mi se dodalo na stanje onog wallet-a, a drugu sam prodao s puno vecim gubitkom..
Kako se onda to gleda ? Da je to gubitak ili ?
ako gledam cifru koju sam povukao na svoj tekuci, i ako to idem prijavljivat ispada mi 1.75€ nakon tih 10% +prirez,što je zaista smiješna cifra i ludo mi djeluje da će nekog ganjat za skoro 2 eura utaje poreza.
A opet, živimo u HR i tak nešto vas ne može iznenadit.
Poslat ću mail poreznoj najbolje pa pitat.
Trebala bi bit možda neka granica ispod koje ne plaćaš porez.
Frend koji je u Irskoj trenutno mi kaže da oni ne placaju ispod 2000€ ništa
e sad, ja sam guglanjem našao ovaj text :
Naplati poreza ne podliježu kapitalni dobici do određene granice. Prema obavijesti Porezne uprave, svi porezni obveznici koji su tijekom 2023. godine ostvarili ukupan neto oporezivi kapitalni dobitak posredstvom financijskih posrednika i o tome dobili potvrdu (obavijest), a pritom je ukupno ostvareni neto kapitalni dobitak u 2023. godini manji od 17,90 eura te bi obveza poreza na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka - primjenom prosječne stope prireza od 12 posto - iznosila ukupno do dva eura nisu dužni podnositi prijavu i plaćati porez.