Wow, nisam imao pojma da ima tolko problema sa novim Lenovima...
Iz mog nekog iskustva, a i @dottore ce se sloziti, ovi noviji Thinkpad modeli rade skroz OK... T14, T14s, X1 Carboni razlicitih generacija... Ja sam izgleda sa P15v Gen3 naletio na drek laptop koji je od pocetka imao problem, no nikako nisam mogao dokazati da ima problem... Svejedno, prije sam imao P51 kojem sam isto mijenjao maticnu i dva puta heatsink assembly... U firmi imamo P15 Gen1 na kojem smo vec dva put mijenjali maticnu, dakle imaju neki problem sa kojecime... Moj razlog razlaska sa Lenovom je prvenstveno servisna podrska u Hrvatskoj koja je cisti drek, sada vec znamo za dva glavna servisa koji su katastrofa po pitanju podrske... Kada mi idu proglasavat CID (
Customer Induced Damage) radi komada napuknute plastike i traze da platim 56EUR za bottom cover kako bi uopce zamijenili maticnu plocu koja ima ozbiljan problem, nek im bude, ima i drugih proizvodjaca... Ostavio sam im katastrofalan feedback danas kad sam dobio mejl od Lenovo Service centra... Mislim, iz aviona je vidljivo da nije laptop opao na bok pa da ima potrgano kuciste, nego da je puknuce nastalo uslijed zasarafljivanja komada plastike koji je ocito totalno smece od plastike na laptopu tog ranga cijene...
Sto se tice grijanja, primjetio sam i da ovi moderniji Dellovi dizu temperature do 98C, ali ne osjeti se na kucistu, a niti na stabilnosti... Samo se procesor kuha... Mislim da je to neka fora vezana uz TDP, citao sam o tome nekidan kada sam proucavao Dell Latitude 5420... Spominju se pojmovi sa kojima se nisam do sada sreo, no to je vise zato sto me to ne interesira previse - long term boost (PL1) i short term boost (PL2), tako da bih rekao da je to sve by design...
https://www.notebookcheck.net/Dell-L....595678.0.html
"The Core i5-1135G7 is an all-purpose quad-core SoC based on the Tiger Lake architecture with a 2.4-GHz base clock, a 4.2 GHz Turbo clock and a manufacturer-adjustable TDP of 12-28 watts, depending on the available cooling capabilities. One may think that the thick chassis provides enough room for a good cooling solution, which should in turn allow for an aggressive TDP. However, this is not the case: despite the specified
57-watt PL2 (short burst), we saw only the
40-watt PL1 (long term). 40 watts would be a fairly conservative choice."
Sve u svemu, meni se sve vise i vise cini da cu ja ovih dana otkantati T14s Gen1 AMD i preci na Dell Latitude 5420...
Mozda bi bilo dobro da otvorimo zasebnu temu o Dell laptopima ukoliko nije otvorena, jer mi se cini da cemo se tamo svi lagano prebaciti...