View Single Post
Staro 08.11.2024., 18:08   #344
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor Odinarius Pregled postova
HW i SW scheduler razlika, Nvidia radi scheduling u softveru u driverima zbog čega na istom procesoru AMD grafa daje bolje rezultate ako je CPU bottleneck prisutan. Ako nema CPU bottlenecka, onda nema razlike.

To se u principu ne vidi s najjačim procesorima nego tek kad se ide niže.

Daniel Owen objašnjava CPU bottleneck čak i na 4k (min fps): https://www.youtube.com/watch?v=2DfGNPiNTuM
E to je to, hvala, fulao sam, scheduler da, a ne shader... Da dodam da je i nV probala sa HW schedulerom i to je završilo vrlo neslavno. Fermi, poznatiji kao Thermi, GTX 4xx je nV pokušaj, ali su se grafe jako grijale i puno su trošile. GTX 5XX je zapravo Fermi sa SW schedulerom koji je radio odlično.

Sada je samo pitanje zašto više uopće ne pokušavaju složiti HW scheduler...vj jer ih boli kifla dokle god im ide sve po špagi..

A 3D cache je čudo, em služi svrsi, em eliminira potrebu za ekstremno skupim i nategnutim RAM-om. Pa ako gledamo unazad, u doba celerona, durona i varijacija na temu, pa uvijek , ali baš uvijek su bolje prolazili procesori sa više keša. Baš me zanima bi li to intelu pomoglo, jer nekako mislim da ne bi, odbijam vjerovati da nisu npr mogli i oni izbaciti svoju varijaciju na temu. Npr umjesto CB akceleratora ubaciti 50-10mb cachea i bok. Nekako mi se čini da kod njih vj nakon neke količine rezultat stagnira...ili stvarno nikako to ne znaju implementirati....sve je moguće.

Sada me zanima da li će AMD moći na ovaj novi način napravit zvjerski 9950X3D sa 200mb cachea tj da oba CCD-a budu jednaka. Uz naravno 1k€ cijenu, kao FX 57 i bok. Najbolje, pa ko voli...
Sada to ima smisla ako keš ide ispod cpu jezgre, pa mogu imati i takt i keš.
Ako vidimo da je 9800X3D prodisao i u drugim stvarima, a ne samo igrama, imam filing da bi to bio the CPU.