Treba uzet u obzir i da nV grafe imaju popriličane overhead u driverima tj jednostavnije treba im jači CPU da pokažu što mogu jer dio očito odrađuje CPU. AMD grafe su tu puno manje osjetljive. Zab sam točno, ali mislim da nV ima SW shadere, a AMD HW i tu je razlika. Ispravite me ako sam fulao, ali uglavnom je razlika u tome da nV dio obavlja softwerski u samim driverima a AMD u hardweur. Zbog toga je nV bila daleko bolja do DX11, ali im je to sada problem i nastaje overhead (koje je naš prijevod za ovu riječ?!).
Po meni treba balansirati konfu jer npr ako uzmeš 4070S/7900GRE, nema ti nekog smisla ići na neki prejak CPU, ''bacio'' si lovu. Ali ako ideš na npr 4080S/7900XTX onda je jedna gejmerska mrcina od CPU dobrodošla da to tjera kako treba.
EDIT: Jedan primjer: frend ima i3 12100 (ddr4) sa 6600XT, a ja r5 3600 i 3060Ti....on ima 10ak % bolji rezultat sa istim postavkama u CP 2077 benchu na FHD....tako da znači CPU.

Oba idu preko 60, a oba imamo 60hz monitore pa je nebitno, ali....eh da, kod mene w10, kod njega w11, tako da bi i to trebalo ići u moju korist.