Citiraj:
Autor Exy
To sve što si napisao može bit točno, ali i dalje je usporedba smiješna.
|
Pa, da... samo ne na nacin na koji ti mislis.
Citiraj:
Grafa od 4W i grafa od 300W, na prvoj klinac igra Quake 3 a na drugoj Fortnajt, znači rade isto, samo se sad troši više struje
|
O cemu ti pricas? MX je bio skart ponude, a "300W" iz graficke ces izvuci na high end ponudi kada zakucas sav GP kojeg nudi, rijetko kada u grafici.
Uostalom, low end quadro i mobilni chipovi imaju potrosnju ~30W, a apsolutno su paralelni svemir naspram bilo kakvog cipa u to vrijeme godista.
Citiraj:
Spomenuto je kao zanimljivost, jasno da su potrebe za snagom rasle kao i mogućnosti i da se GPU-i danas koriste za svašta osim za igrice. Ako si zaključio iz tih par riječi da mislim kako bi i danas gpu-i trebali trošit 4W pa da zajedno spasimo planet, dupine i spriječimo potonuće Tuvalua, onda si kako bi neki rekli promašio celi fudbal
|
Ne, to si ti ispisao sada ni iz cega. Kako sam ti rekao, "nostalgija" za time da je shrot chip prije 25 godina trosio 4W i usporedba sa cipovima koji danas postoje je blago receno deplasirana.
AMD 3015Ce ima TDP od 6W, i osim dvojezgrenog 1.2 GHz (2.3) procesora (sa svom internom skalamerijom, pocevsi od memorijskog kontrolera, PCIe kontrolera i tako dalje) nudi i Vega graficku karticu koja pruza oko 350 puta vise GFLOPS-a od 4W (ili ako ce ti biti lakse, ~35% manjeg TDP-a) GF2 MX.
Ako cemo to staviti u kontekst dodatnog procesora tog ljeta 2000. godine, uzmimo najslabiji Duron 600 s TDP-om od ~20W... kuzis matematiku. Ne pase ti.
Citiraj:
Nostalgija za niskim TDP-om
|
Kriva ti je nostalgija, u tome i jest poanta, jer (onako na brzinu) Apple Ax serija SoCeva ima priblizno isti TDP a performanse... smijesno je, da.
Citiraj:
Autor Disco
Sada ste me natentali da idem vidjet baš koliko je trošio Athlon 900. Kaže TDP 50w, pa ajmo reći da je ta cijela konfa trošila kakvih 70-80W.
|
Znaci 7-8 najjacih Ajfona.
Citiraj:
Najjače je što je marketing novi HW uvijek predstavljao kroz sve ove godine kao puno štedljiviji efikasniji i slično. Naravno da se sada može napraviti X puta više posla u zadanom vremenu, ali bome je i potrošnja otišla u nebo.
|
Naravno da nije. O cemu mi pricamo ovdje?
2005. godine AMD San Diego (A64, S939), single core procesor na 2.4 GHz je imao TDP malo vise od 100W. Te iste godine, imamo GeForce 6800 Ultra sa ~100W TDP-a. U 200W samo procesora i graficke kartice pricamo o dvije jezgre (SMP), slicnoj frekvenciji, redu velicine boljem IPS-u, sijasetu dodatnih SIMD instrukcija, uz GPU koji ima GP 35 puta veci.
Ugrubo - prije 20 godina si za 30 puta veci TDP-a imao 30 puta manje performanse. Danas u tih 200W naguras cetverojezgreni Core na skoro 5GHz i RTX 4060.
Ergo, non sequitur.