Citiraj:
Autor zweitakt
Pozdrav ekipa. imam par pitanja i molim za savjet, imam vikendicu i htio bi internet, postoji fiksni tel. prokljucak ali je max brzina 4mbps, dakle ostaje jedino mobilni internet sa gsm karticom.
1: ima li netko uvid u mape sa pokrivenoscu signalom
2: koji router kupiti, ili pristati na ono kaj nudi tcom
3: postoji li neka vanjska antena koja bi poboljsala situaciju ako je signal los?
evo i lokacije vikse:
45°29'22.5"N 16°00'51.5"E
hvala unaprijed... 
|
Ovako, odmah da ti kažem uzmi HT jer i A1 i Telemach su ti kriminalno loši na toj lokaciji. Prošle godine sam postavljao tu prijatelju router na tom području, a možda ću i još jednom rješavati slijedeće godine net za viksu koja je podosta blizu tebe, tamo kod mosta koji ide preko Kupe
Kod prvoga frenda je router išao u tavanski prostor (onaj Xiaomi koji se dobiva uz Gigabox) i radi perfektno, brzine su mu bile preko 100Mbit - on je pozicioniran podosta prije mosta, iznad plaže Pokupsko te mi se čini da je on u boljoj poziciji mada nema optičku vidljivost sa odašiljačem.
Drugi je puno bliže tebi, ali koliko sam na brzaka mjerio pozicija je lošija i kod njega ću morati staviti vanjske antene kako bi dobili kvalitetniji prijam signala (još ću naknadno provjeriti naravno, ali nekako sumnjam da će biti izvedivo kod njega varijanta samo router na tavan).
Toranj na koji se trebaš spajati je eNB ID 350483, on ti je najbliži i ima bandove 1+3+3+20 (trebalo bi ponovno mapirati pa provjeriti možda jel došlo do kakve promjene, ali koliko vidim i na HAKOM stranicama sve je po starom).
Pretpostavljam da bi s postavljenim vanjskim antenama na što višu poziciju i nekim kvalitetnijim routerom mogao riješiti nešto i dobiti više od tih 4Mbit
Edit: Zaboravih ti reći, najgori problem je kaj je brdo i šuma prema tornju, tak da antene na stup