Ma nije, daj, u tom topicu sam već 6 mjeseci, imao svog procjenitelja i on svog. Pa ne kupuješ kuću jer si odlučio preko noći. Kuća nije na prodaju van, nigdje na njuškalu ili bilo kakvom oglasu.
Kažem, nije baš sve tak jednostavno, znam koliko kuća vrijedi i koliko je potrošeno, imam sve papire, račune, 2 procjene itd. Čovjeka znam osobno već godinama.
Kuća je jeftinija, jer eto, tako mora biti.
Ali uopće nevažno, pitanje je bilo vezano uz porez, odgovor sam dobio.
Iz prve ruke ti mogu reći, vjenčani kum kupio kuću za 50k, stara 40+ godina, koju će pretvoriti u vikendicu. Uspio se dogovoriti s procjeniteljom da vrijedi 70k, da bi dobio stambeni i potrošio dodatnih 20k na uređenje. Tako da, koliko što vrijedi i koliko se prodaje možeš okačiti o klin danas. Kuća se prodavala za 100k 5 godina, pa za 70k, pa na raju za 60k. I on se dogovorio za 50k. Ja prodajem sad stan za 250k, procjenjen je na 100k prije nekih 2 godine. I u 2 dana me zvalo barem 10 ljudi, danas dolaze dvoji gledati. I osobno, znam da stan toliko ne vrijedi. Ali ljudi imaju love i manjak je stanova. Za kuću vrijedi obrnuto. Lokacija, veličina, kuhinja koja realno može koštati 7k EUR, potrošio je 25k eur itd. Kauč nije 1500EUR, nego je po narudžbi za 5000EUR itd. Znači 100 razloga da bi kuća vrijedila 400k a ne može se prodati za 400k.