Citiraj:
Autor MadBoY
To je jedan od problema koji je više "psihološke" prirode nego "fizičke". Opterećenje je veće, to je neupitno ali je i tehnologija izrade motora napredovala. Nije da su od papira pa da se svim tim motorima redom rasipaju blokovi i savijaju klipovi. Nisu PSA i Ford jedini koji proizvode motore s 3 cilindra, koji su loši zato jer imaju gumu koja se kupa u ulju.
|
Naravno da nisu jedini, ali su najgori, a vrlo popularni, što je paradoks.
Citiraj:
Autor MadBoY
1.0 MPI motori od 60 KS su većinom u današnjim malim autima, tipa VW UP, Toyota Aygo i slični. Ta dva auta su bez problema išli 140-160 na autocesti. A veličinom su tu kao ta Fiesta iz 89. Danas se može kupit 1.0 MPI Polo s 59 kW i on će isto tako bez problema držati 140-160 na autocesti. Imali smo dva Fiat Una, 1.0 FIRE motor. Znam samo da je na oba rađena generalka i da je uvijek bilo problema s pregrijavanjem kad se vozi po uzbrdicama. A 90-tih nije bilo baš puno autocesta, tako da ne znam za taj dio.
|
59kW i 60ks je razlika od koliko posto

.
Ja ne znam kakve si ti uniće imao, i šta si radio, ali to definitivno nije motor koji se pregrijava iz čista mira (čitaj ispravan), niti motor kojem se radi generalka na ono 100-200.000. Od 84.e mi je ćaćin autoservis u dvorištu, pa ono, nije baš da pišem pretpostavke temeljene na guglanju.
I kupi si auto današnjice sa 60ks i probaj ga držat na autoputu 160. Garantirani raspad i to u garantnom roku.
Nije mi općenito jasna ta tvoja silna želja za dokazivanjem nekog famoznog fakta da su se auti nekad pregrijavali, vs današnjih govana sa električnim vodenim pumpama od najjeftinije kineske plastike, koje ne duraju 100.000km (čitaj npr passat 2.0tdi 2015.-).
Citiraj:
Autor MadBoY
Nisam bio u ZG prije 20 ili 30 godina ali sam prilično siguran da se prije 20 ili 30 godina nije redovito dešavalo da se od Folnegovićevog do autobusnog kolodvora vozi 20 minuta. Ako se dešavalo, ispričavam se.
|
Od morha do črnomerca, sat vremena minimum minimuma bilo kojom rutom u navedenim popodnevnim satima. Iz grada mainza u dugave 45ak min pod redovno.
Pričam o kraju 90ih i početku 2000ih.
Citiraj:
Autor MadBoY
Kako ne bi imalo veze? Imali su i hladnjake i termoprekidače i sve i opet su se auti pregrijavali. Stani-kreni vožnja i uzbrdica su uvijek bili problem.
|
Ma koji su se to ispravni auti pregrijavali pobogu? Di, kad, gdje? Aludiraš da nisu mogli uzbrdo? Pa vjerovatno da je lakše bilo toj fiesti sa 1.1 i 40kw ić uzbrdo nego tom novom polu sa 60kw i koliko, 300 kila više i 4" većim kotačima.
Citiraj:
Autor MadBoY
Daj neki primjer tih današnjih mlinaca, a da nije PSA ili Ford motor, a da ne može preći veliku kilometražu.
|
Što je to velika kilometraža danas. Za mene je velika kilometraža pol milje na dalje, a današnji 3klipasti drekovi ne znam baš da su to u stanju. Doduše maknuo sam se od mehanike i radione totalno zadnjih 5-6 godina zbog nekih drugih sjebanih životnih okolnosti, ali koliko pratim kod brata u radioni stanje, nije baš da se nešto proslavljaju nekim velikim kilometrima bez problema.
Cijele 90e sam vozio aute iz 80ih, išao 10x za St godišnje minimalno, bez ikakvih problema. Štoviše, tamo negdje 2000e, nakon što sam razbio iS-a, buraz i ja smo kombinirano napravili 105.000km sa unom 1.5S od registracije do registracije. Niti jedan jedini kvar. Auto je došao kod nas sa cca 100.000km par godina ranije, znači nije bio nov u tom momentu. Otišao je nakon 5-6 godina u vlasništvu, sa 440-450.000 na satu, niti se pregrijavao, niti kvario, ni u toj ekstremnoj godini kad smo samo presjedali jedan i drugi, niti prije, niti kasnije kad se vozio 'normalnije'.
Ne znam, ne kužim općenito famu pljuvanja po autima nekad, pa nisu svi auti bili škart ko jugo 45, bilo je i tada više i manje kvalitetnih auta.