MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
Autor jopis
Al ga ti nadrobi
- auti s kraja 80ih su rekoh ti imali skroz drukčiji omjer kubika/snage, dakle NEUSPOREDIVO je sa fenovima današnjice sa 3 klipa i 130 konja iz litre.
|
To je jedan od problema koji je više "psihološke" prirode nego "fizičke". Opterećenje je veće, to je neupitno ali je i tehnologija izrade motora napredovala. Nije da su od papira pa da se svim tim motorima redom rasipaju blokovi i savijaju klipovi. Nisu PSA i Ford jedini koji proizvode motore s 3 cilindra, koji su loši zato jer imaju gumu koja se kupa u ulju.
Citiraj:
Autor jopis
- jedna fiesta iz 89e ti je OSNOVNI model bila 1.8d sa 44kw/60ks, ili 1.1 sa single point injectionom i 40kw/55ks. Dizel je trajao i trajao, bez ikakve problematike, a bome i benzinci, ja osobno sam imao policajku staru malo više od 4god sa preko 400.000km. Pa izračunaj prosjek kilometara 
- elektronika i 'novije tehnologije' su došle krajem 80ih, dakle, prije 35+ godina, a ne sredinom 90ih.
- koji će to današnji mali motor kako si naveo, od litre i 60ks, voziti satima po autoputu 160kmh, kad mu je to plafon što ide, ako i ide toliko u današnjoj eri teških auta???? I svaki stariji motor bi (i je) u istim uvjetima usporedivo sa današnjim mlincima 1000% izdržao isti režim vožnje daleko duže nego današnji cirkusi. Najkonkretniji primjer nepoderivog malog motora je uno 1.0fire.
|
1.0 MPI motori od 60 KS su većinom u današnjim malim autima, tipa VW UP, Toyota Aygo i slični. Ta dva auta su bez problema išli 140-160 na autocesti. A veličinom su tu kao ta Fiesta iz 89. Danas se može kupit 1.0 MPI Polo s 59 kW i on će isto tako bez problema držati 140-160 na autocesti. Imali smo dva Fiat Una, 1.0 FIRE motor. Znam samo da je na oba rađena generalka i da je uvijek bilo problema s pregrijavanjem kad se vozi po uzbrdicama. A 90-tih nije bilo baš puno autocesta, tako da ne znam za taj dio.
Citiraj:
Autor jopis
- pitao sam te ranije, nisi uopće odgovorio na moj post, ti stvarno misliš da prije 20 ili 30 godina, da ne idem u krajnosti, nije bilo gužvi po zagrebu? 99e sam cijelu godinu svaki dan vozio auto iz morha na črnomerec, u famoznih 15.30h popodne. Čik pogodi jel bila gužva....
|
Nisam bio u ZG prije 20 ili 30 godina ali sam prilično siguran da se prije 20 ili 30 godina nije redovito dešavalo da se od Folnegovićevog do autobusnog kolodvora vozi 20 minuta. Ako se dešavalo, ispričavam se.
Citiraj:
Autor jopis
kakve veze ima kad je vani tih famoznih 39? Postoji termostat u autima već jedno 100 godina, termoprekidač već jedno 50 godina, a i fala Bogu hlađenja su bila i više nego adekvatno riješena na 99% auta nekad, nisu hladnjaci bili 'velikodušnih' 3cm debeli kao što je slučaj danas.
|
Kako ne bi imalo veze? Imali su i hladnjake i termoprekidače i sve i opet su se auti pregrijavali. Stani-kreni vožnja i uzbrdica su uvijek bili problem.
Citiraj:
Autor jopis
Sve u svemu, nekad su motori i mjenjači bili debelo poddimenzionirani i shodno tome kudikamo trajniji nego danas. Ali napredak tehnologije i neki novi materijali, a faking ekologija najviše, utječu na smanjenje emisija pa imamo najezdu tih malih sepeta sa što manjim co2, dakle i što manjim motorima, ali su auti sve teži, pa se iz tih motorčića nasviravaju pusti konji da bi to sve funkcioniralo kako treba, a ne da su ti/takvi auti mrtva puhala na cesti. Logično je svakom zdravorazumskom čovjeku da je trajnost takvog motora manja nego motora iste zapremine prije 30-40 godina sa više nego duplo manje momenta i konja. Ali svejedno vjerujem da će doći dan kada će se i to usavršit i da će i ti mlinci prelazit opake kilometraže, bez obzira na nezainteresiranost proizvođača u današnje vrijeme da naprave kvalitetan proizvod, jer im tako opada profit.
|
Daj neki primjer tih današnjih mlinaca, a da nije PSA ili Ford motor, a da ne može preći veliku kilometražu.