Citiraj:
Autor MadBoY
Auti iz kraja 80-tih, početak 90-tih i konkretno auti koji u sebi imaju benzince 1.1 ili 1.3 (Ford, Fiat i slična ekipa), znači osnovni modeli. Jer to je nekakva usporedba s današnjim malim turbo benzincima. Sredinom 90-tih već dolaze novije tehnologije u motorima, elektronika i ostatak ekipe. Današnji mali motori će bez problema satima voziti 140-160 km/h na autocesti (čak i 1.0 MPI motori od 60 KS), koliko bi jedan takav stariji motor izdržao taj tempo? I recimo vožnja po ZG-u, gdje mi za jednu dionicu kad nema gužve treba 8 minuta, a kad je gužva preko 45 minuta. I zamislimo tu situaciju u starijem autu, kad je vani 39°C.
|
Al ga ti nadrobi
- auti s kraja 80ih su rekoh ti imali skroz drukčiji omjer kubika/snage, dakle NEUSPOREDIVO je sa fenovima današnjice sa 3 klipa i 130 konja iz litre.
- jedna fiesta iz 89e ti je OSNOVNI model bila 1.8d sa 44kw/60ks, ili 1.1 sa single point injectionom i 40kw/55ks. Dizel je trajao i trajao, bez ikakve problematike, a bome i benzinci, ja osobno sam imao policajku staru malo više od 4god sa preko 400.000km. Pa izračunaj prosjek kilometara

- elektronika i 'novije tehnologije' su došle krajem 80ih, dakle, prije 35+ godina, a ne sredinom 90ih.
- koji će to današnji mali motor kako si naveo, od litre i 60ks, voziti satima po autoputu 160kmh, kad mu je to plafon što ide, ako i ide toliko u današnjoj eri teških auta???? I svaki stariji motor bi (i je) u istim uvjetima usporedivo sa današnjim mlincima 1000% izdržao isti režim vožnje daleko duže nego današnji cirkusi. Najkonkretniji primjer nepoderivog malog motora je uno 1.0fire.
- pitao sam te ranije, nisi uopće odgovorio na moj post, ti stvarno misliš da prije 20 ili 30 godina, da ne idem u krajnosti, nije bilo gužvi po zagrebu? 99e sam cijelu godinu svaki dan vozio auto iz morha na črnomerec, u famoznih 15.30h popodne. Čik pogodi jel bila gužva....
- kakve veze ima kad je vani tih famoznih 39? Postoji termostat u autima već jedno 100 godina, termoprekidač već jedno 50 godina, a i fala Bogu hlađenja su bila i više nego adekvatno riješena na 99% auta nekad, nisu hladnjaci bili 'velikodušnih' 3cm debeli kao što je slučaj danas.
Sve u svemu, nekad su motori i mjenjači bili debelo poddimenzionirani i shodno tome kudikamo trajniji nego danas. Ali napredak tehnologije i neki novi materijali, a faking ekologija najviše, utječu na smanjenje emisija pa imamo najezdu tih malih sepeta sa što manjim co2, dakle i što manjim motorima, ali su auti sve teži, pa se iz tih motorčića nasviravaju pusti konji da bi to sve funkcioniralo kako treba, a ne da su ti/takvi auti mrtva puhala na cesti. Logično je svakom zdravorazumskom čovjeku da je trajnost takvog motora manja nego motora iste zapremine prije 30-40 godina sa više nego duplo manje momenta i konja. Ali svejedno vjerujem da će doći dan kada će se i to usavršit i da će i ti mlinci prelazit opake kilometraže, bez obzira na nezainteresiranost proizvođača u današnje vrijeme da naprave kvalitetan proizvod, jer im tako opada profit.