View Single Post
Staro 01.10.2024., 19:20   #1751
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor smuchac Pregled postova
Meni zvuči da su ti najmanje ti instrumenti/unimeri/whatever, ili za smeće ili su baterije prazne.
Pad napona od 60V na par metara kabela je nenormalno s velikim N. Ako su ti instrumenti ok,bez uvrede,dovedi još jednog električara jer onda i dalje imaš problem.

Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk

To je i meni palo napamet, pa sam otišo malo prije do punice istestirat oba uređaja kojima sam mjerio. Imam vellemanov uređaj za mjerenje struje (to je onaj uređaj koji uštekaš u utičnicu i onda preko njega možeš uštekavati uređaje i mjeriti im potrošnju i sl.), i imam lidlov parkside multimetar, velleman je star 10-15 godina, parkside sam kupio pred par tjedana

Kod mene doma izmjereno danas popodne:

velleman - 236V
parkside - 173V
električarov uređaj - 236 V

Kod punice:
velleman -233V
parkside - 233 V

Opet nije najčišća situacija, ali uz još malo konteksta rekao bih da je parkside neispravan. Naime s njim sam jedino dobivao 17x V rezultate, velleman nikad nije pokazivao manje od 191 V. Vrh tog parkside ispitivača se čine krhak i loš... Ok, ne lajkam ni ovih 19x koje je velleman pokazivao proteklih dana, al danas pokazuje ok napon. Ne znam jel taj velleman ima u sebi neku bateriju, pa mu je trebalo neko vrijeme da ju napuni.

Ono što sam primjetio a nemam nekih naglih padova napona vezanih uz paljenje nekog uređaja ili bilo čeg, napon takav kakav je je bio stabilan. Tipa nisam s vellemanom proteklih dana dobivao različite rezultate u toku dana, uvijek bi isto pokazivao, tako i parkside.

Drugo, test na FIDovki radi i prema sve sudeći ona je ok i trebala bi izbaciti ako nedaj Bože dođe do problema.

Ne mogu objasniti zbog čega je i kako majstora kad je popravljao cijevi od grijanja zdrmala struja i kako je došlo do napona na cijevi, jel to bila neka indukcija ili nešto što je on uzrokovao svojom opremom/radom, pojma nemam. Nije se ponovilo, a od tada ja sam svaki dan nekoliko puta testirao, i kad bojler radi i kad ne radi, nisam ni jednom vidio da bi igdje bilo napona gdje ga ne smije biti, dva probirštifta sam koristio, čisto da budem ziher