Citiraj:
Autor Roberto
Ekipa, kako otkriti gdje u kući gubim struju? Ima li neki uređaj s kojim se to može otkriti?
Naime, imao sam situaciju nedogo kod krpanja cijevi od grijanja. Majstora je zdrmala struja nakon popravka, kad je klečao na mokrom podu i mokrim rukama primio bakrenu cijev od grijanja. Išo je mjerit i izmjerio 80V na cijevi. Nije tada bojler bio u struji niti je u kući neki veći potrošač radio, frižider, možda koja žarulja.
Trešnje nije bilo kad bi suh dirnuo cijev, tako da ne bi ni skužili da nije bila ta situacija. Ono što me tu zabrinulo je da fidovka to nije izbacila. Išli smo nakon toga izmjeriti napon na utičnici, na nekoliko njih, i pokazuje napon od 170V, što je premalo, i očito negdje gubim struju.
Drugi dan ja sam išao provjeriti, i napona na cijevi nije bilo, probir štift ne svijetli, probao i multimetrom, ništa nisam izmjerio. Ali otišao sam opet utičnice testirati, a tu i dalje vidim 170V napona, puno premalo.
Kao to istestirati i vidjeti što se događa? Izbacivat osigurače jedna po jedan dok ne nađem koji je pa onda vidjeti uređaje na njemu? Kako fidovku najsigurnije testirati da li radi ok?
Naravno, zvat ću električara ako vidim da je generalno neki veći problem, ali volio bih utvrditi prvo što je na stvari.
EDIT: btw, skužio sam da mi na punjaču uključenom u struju, kad ispitivačem dirnem vrh punjača koji se u mob stavlja, da on blago svijetli. Jel to normalno?
|
Evo update, citiram se da s eodmah vidi na što se referiram.
Značio bio majstor, nakon što sam ja tjedan dana doma testirao, svaki dan po 4-5 puta, i niti jedan dan ni u kojem trneutku nisma imao ok napon... Uštekam opet vellemanov uređaj u utičnicu sat vremena prije nego je majstor došo... 195V.
Dođe majstor, pogleda glavnu ploču, i vodim ga do utičnice, pokazuje 236V. ma nemoj me jebat. tjedan dana to testiram, nem mogu dobiti više od 196 ni na jednom štekeru kad je sve upaljeno, a uglavnom je bilo 173-175V, i sa don dođe i napon je 236V. unfakinbilivabl
uglavnom:
- pogledao je oko bojlera i tamo gdje je vodoinstalater radio, nema nigdje probijanja napona (ostaje misterij kako je lika i zašto spekla struja, što je to uzrokovalo)
- fidovka radi ok
- kažu oni da ovdje u zg, pogotovo što smo na/pri kraju kruga, može biti da imam pad napona na mreži i da im s eljudi često žale, da nerijetko nek iimaju i napon od 16x volti...(samo, je li onda normalno da na FIDovki imam 234, a na utičnicicama pad na 17x v? hmmmmm)
- meni uistinu svi uređaji rade ok, nemam problema, nigdje nije nikog pecnula struja, ni na pipi ni na kadi što zna bit...
Jedino što sam danas radio da ima veze sa strujom, je da sam upalio grijanje na par sati da vidim kak funka, i sad jel možda u bojleru bio problem koji se samopopravio danas kad sam grijanje upalio, pojma nemam...
tako da se prestajem zamarat, ispada da ja sam tražim problem a problema izgleda nema