01.10.2024., 14:44
|
|
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Autor xlr
Htio bih neki future proof mini pc i evo taman rascistio homelab, razmisljam o nabavci neceg modernijeg sto ce mi zamjeniti desktop pc i server. Znaci nesto sa 6+ jezgri, integrirani gpu, dobro hladjenje, mali tdp, za proxmox i dalje kroz njega budu windowsi, servisi itd. Katica za sve. 24/7 rad.
Interni gpu bi trebao moci lako dodijeliti VM-u, a koliko citam do intela 12th gen to nije problem sloziti. Kasnije valjda nije tako lako ili ima nekih musica, nisam isao u detalje jer mislim da te generacije niti ne bi dobio u budzetu.
Recimo da mi je budzet za barebone rjesenje oko 500 eura (bez diska i rama). Ako udje 32-64GB rama u to, even better!
Zanima me primarno moze li takav mini pc biti tih u idleu i ako da, koje su preporuke modela? Gledao sam i MS-01 sa i5 12600H, samo mi je bezveze sto valja pola toga sto nudi (portovi, slotovi) ne bi ni iskoristio.
Mnogo citam da ih treba cistiti svako x mjeseci jer s vremenom postanu bucniji. Da je to trade off koristenja blower ventova i tako je kako je... Zbilja bi htio nesto sto ne zuji, bruji i sl. kada je u idleu.
Do sad sam imao/imam Lenovo M910q (jako tih fan, dolazim u napast kupiti opet nesto tipa M70q/M80q). Trenutni HP G4 ima malo brujav vent. Pa sam kupio novi, bilo je bolje, ali cujem i on lagano pocinje brujati.
|
Lenovo Tiny i bok. Tih, dobro napravljen, odlicna podrska sto se tice nadogradnji. Za sve ostalo (ak s vremenom zelis vise diskova ugraditi) Minisforum MS-01. 
|
|