View Single Post
Staro 27.09.2024., 20:08   #1734
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Ne, testiraj na utičnicama ili rednim stezaljkama. Može biti da je neki uređaj neispravan (uređaji s filterima na ulazu znaju "curiti" prema uzemljenju) ili imaš loše spojeve po razvodnim kutijama ili je neki kabel oštećen/pretanak. Dobra instalacija bi tek nakon možda 100 m trebala imati pad napona u malim postocima.

Za vikend mi dolazi strujić pogledat, a do tad ja sam danas uzeo dva sata vremena i pogasio sve pa pali ojedan po jedan osigurač, popisao što je sve na njima, i uz to testirao napon. Tamo gdje sam mogo mjerit na utičnicama, to sam napravio, nisam uređaje koje bi morao otvarat da vidim na stezaljkama. Locirao sam sve struje po osiguračima, osim pumpu podnog grijanja. Žice su 2,5mm2

Evo ukratko što sam saznao:
- na FIDovki je napon stabilan 233-234 stalno, bez obzira što je upaljeno
- pritegnuo sve spojeve kod osigurača

- problem nije vezan na jedan uređaj ili na jednom osiguraču, našao sam više njih na kojima, kad su samo oni upaljeni, mjerim dosta manji napon:

a) na osiguraču na kojem su svi štekeri u radnoj sobi mjerim na tim štekerima 222V kad je samo taj osigurač dignut, i kad ništa od uređaja koji se tamo koriste nije pokrenuto
b) mjerim 224V na štekerima na osiguraču na kojem su kuhinjski uređaji, frižider, mikrovalna, pećnica, štekeri (opet ništa osim frižidera nije tu automatski pokrenuto kod testiranja)

c) ima još nekoliko osigurača od njih 19 na kojima su neki manji gubici napona (mjerim 229-231V)

E sad što iz toga zaključiti?
Ne znam

Čini mi se da problem nije u nekom uređaju već u instalacijama (to bi bio velki bad do moram raskapat po kući) ili na samoj ploči s osiguračima nešto nije dobro napravljeno. FIDovka, iako je obrnuto spojena ima stabilan dolazni napon. Nisam nju testirao doduše da probam nešto kratko spojiti pa da vidim hoće li izbacit.

Nisam do sad primjetio da bi bilo problema s radom bilo kojeg uređaja, nigdje nisam osjetio da struja probija ko što zna ljudima recimo na pipi i sl., tak da fakat ne znam, a što kažete i vi, nije normalno da je takav gubitak napona, instalacije su par godina stare, manje više su i svi uređaji relativno novi izuzev bojlera (on je na posebnom osiguraču i ne radi probleme, ima ok napon)

To ja onako laički, bumo vidli kaj bu strujić reko.

Hvala svima na savjetima i pomoći

Zadnje izmijenjeno od: Roberto. 27.09.2024. u 20:13.
Roberto je offline   Reply With Quote