View Single Post
Staro 26.09.2024., 11:53   #1716
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
@Roberto, trofazni ili monofazni priključak? Kako je izvedeno uzemljenje, nulovano ili ne? Koje osjetljivosti je FID i koje potrošače pokriva? Idu li neki kabeli preko tavana? Generalno možeš spustiti sve osigurače + FID pa mjeriti napon od brojila na dalje. Jedan po jedan dižeš i testiraš.

Uf, puno pitanja na koje nažalost nemam odgovora :/
Ono što znam - monofazni je,, za uzemljenje ne znam 100%, čini mi se da je nulovano. Za FIDovku ne znam, mogu eventualno vidjet, ako pišu neke specke na/pored FIDovke. Struja dolazi preko krova, moguće je da ima gore nešto, al ne mou se zavuć jer ne mogu na tavan bez skidanja crijepova izvana (komplicirano )

Evo kako sam testirao za sad:
Spuštao sam sve osigurače jedan po jedan i mjerio napon bez njih. Našao sam 4-5 osigurača s kojima bi kad su isključeni napon naraso sa 173V na 178 do 183, kako na kojem. Znači nije na jednom osiguraču, već na 4-5 njih gubi ponešto, od 5-10V.

Na kraju sam testirao na način da sam spustio sve osigurače osim onog gdje je šteker na kojem sma testirao i još par štekera, i tu sam dobio 235V.

E sad, što iz toga zaključit? Nije jedna potrošač koji radi problem, već se na nekoliko mjesta gubi napon, zašto, ne znam. Uzemljenje? Loše instalacije?

Citiraj:
Autor tiki66 Pregled postova
Ne gubiš struju nego ti je negdje veliki pad napona. Koliki ti je napon kad ništa nije uključeno? Koliko su stare instalacije?

Gore odgovorih za pad napona, čini se da nije na jednom mjestu/potrošaču.
Instalaciej su relativno nove, prije 3 godine rađeno, tako da nisu dotrajale nego onda očito majstori nisu odradili posao kako treba. Ne mogu iz ovog dokučit da li je loše uzemljenje ili negdje u instalacijama problem.

Situacija sa strujom na instalaciji grijanja se ne ponavlja, moguće da je majstor nešto tamo spetljao pa da zapravo tamo problema i nema, ali me brine da u takvim situacijama FIDovka ne reagira.

Probat ću saznat više info oko samih instalacija.