Citiraj:
Autor domy_os
@Roberto, trofazni ili monofazni priključak? Kako je izvedeno uzemljenje, nulovano ili ne? Koje osjetljivosti je FID i koje potrošače pokriva? Idu li neki kabeli preko tavana? Generalno možeš spustiti sve osigurače + FID pa mjeriti napon od brojila na dalje. Jedan po jedan dižeš i testiraš.
|
Uf, puno pitanja na koje nažalost nemam odgovora :/

Ono što znam - monofazni je,, za uzemljenje ne znam 100%, čini mi se da je nulovano. Za FIDovku ne znam, mogu eventualno vidjet, ako pišu neke specke na/pored FIDovke. Struja dolazi preko krova, moguće je da ima gore nešto, al ne mou se zavuć jer ne mogu na tavan bez skidanja crijepova izvana (komplicirano

)
Evo kako sam testirao za sad:
Spuštao sam sve osigurače jedan po jedan i mjerio napon bez njih. Našao sam 4-5 osigurača s kojima bi kad su isključeni napon naraso sa 173V na 178 do 183, kako na kojem. Znači nije na jednom osiguraču, već na 4-5 njih gubi ponešto, od 5-10V.
Na kraju sam testirao na način da sam spustio sve osigurače osim onog gdje je šteker na kojem sma testirao i još par štekera, i tu sam dobio 235V.
E sad, što iz toga zaključit? Nije jedna potrošač koji radi problem, već se na nekoliko mjesta gubi napon, zašto, ne znam. Uzemljenje? Loše instalacije?
Citiraj:
Autor tiki66
Ne gubiš struju nego ti je negdje veliki pad napona. Koliki ti je napon kad ništa nije uključeno? Koliko su stare instalacije?
|
Gore odgovorih za pad napona, čini se da nije na jednom mjestu/potrošaču.
Instalaciej su relativno nove, prije 3 godine rađeno, tako da nisu dotrajale nego onda očito majstori nisu odradili posao kako treba. Ne mogu iz ovog dokučit da li je loše uzemljenje ili negdje u instalacijama problem.
Situacija sa strujom na instalaciji grijanja se ne ponavlja, moguće da je majstor nešto tamo spetljao pa da zapravo tamo problema i nema, ali me brine da u takvim situacijama FIDovka ne reagira.
Probat ću saznat više info oko samih instalacija.