View Single Post
Staro 26.09.2024., 10:01   #1712
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Ekipa, kako otkriti gdje u kući gubim struju? Ima li neki uređaj s kojim se to može otkriti?

Naime, imao sam situaciju nedogo kod krpanja cijevi od grijanja. Majstora je zdrmala struja nakon popravka, kad je klečao na mokrom podu i mokrim rukama primio bakrenu cijev od grijanja. Išo je mjerit i izmjerio 80V na cijevi. Nije tada bojler bio u struji niti je u kući neki veći potrošač radio, frižider, možda koja žarulja.

Trešnje nije bilo kad bi suh dirnuo cijev, tako da ne bi ni skužili da nije bila ta situacija. Ono što me tu zabrinulo je da fidovka to nije izbacila. Išli smo nakon toga izmjeriti napon na utičnici, na nekoliko njih, i pokazuje napon od 170V, što je premalo, i očito negdje gubim struju.

Drugi dan ja sam išao provjeriti, i napona na cijevi nije bilo, probir štift ne svijetli, probao i multimetrom, ništa nisam izmjerio. Ali otišao sam opet utičnice testirati, a tu i dalje vidim 170V napona, puno premalo.

Kao to istestirati i vidjeti što se događa? Izbacivat osigurače jedna po jedan dok ne nađem koji je pa onda vidjeti uređaje na njemu? Kako fidovku najsigurnije testirati da li radi ok?

Naravno, zvat ću električara ako vidim da je generalno neki veći problem, ali volio bih utvrditi prvo što je na stvari.

EDIT: btw, skužio sam da mi na punjaču uključenom u struju, kad ispitivačem dirnem vrh punjača koji se u mob stavlja, da on blago svijetli. Jel to normalno?