View Single Post
Staro 24.09.2024., 13:04   #19929
R3nchi
Registered User
Moj komp

R3nchi's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Citiraj:
Autor Bratija Pregled postova
ovo ti je teorija ugrubo
HDR ti radi mapiranje sa originalnog materijala na mogucnost tvog tva, npr. ako neki film ima scenu u kojoj je svjetlina 1200 nitsa a tvoj tv moze prikazati 900 nitsa
HDR10 to radi staticki, raspon 0-1200 se mapira na raspon 0-900, ali s time smanjis i svjetlinu koju tv moze inace prikazati (npr 600 koju tvoj tv moze prikazati se isto mapira na manju vrijednost)
DV to radi dinamicki da mapira ono sto treba mapirati a ono sto ne treba ne dira nego prikazuje kako je
i zbog toga je ukupno DV svjetiliji od HDR10
a praksa moze biti svakakva, ima puno varijabli (kako je film masteriran, implementacija DVa u uredajima,...)

kada se gleda neki HDR materijal, tv ima namjestenu maksimalnu svjetlost da moze prikazati odredene elemente scene (npr. vatra/zarulja) svjetlijim, a ne da sve skupa bude svjetlije, evo ovdje dosta video usporedba koji lijepo prikazuju cemu se radi
https://www.youtube.com/@RESET_-bg7kw/videos
Ma ne znam dal sam to cito kao bas za neki model tv ili ovako opcenito al kao dv vs hdr (ili cak hdr+) kao da je po defaultu tamniji.. Kazem jos jednom barem mislim.. Inace ja imam q80b 50" samsung i ne znam di bi se trebao vidit taj hdr natpis al ja to jos dozivio0 nisam, il moj netflix nema hdr .
,32,225
,
R3nchi je offline   Reply With Quote