Citiraj:
Autor simpleplan
Jesam, napisao sam gore.
Davanje na placu mi raste cca 281 eura mjesecno cca 3377 eura godisnje. To mi smanjuje osnovicu za porez, tako da to meni kao privatnoj osobi ne ispada kao kes od 3377 , vec oduzmes 10% poreza na dobit i onih 12 posto za isplatu iz firme, ispada ti trosak od cca 2675 eura.
S druge strane, amortiziraj 27k eura na 3 godine(jer placas bez pola PDV-a), ustedio si na ta dva poreza 1872 eura. Znaci auto te zasad kosta 803 eura godisnje kesa.
Kljuc ti je da ga sto krace amortiziras. Naravno, sto auto ide skuplji, to je losija racunica.
|
E, a što se događa nakon amortizacije, pretpostavljam da nema više odbijanja pola PDV-a i druge polovice u trošak firme?
Moja računica je ovakva, baci oko ako ti se da, s obzirom da si sad u tome.
Auto je polovan i košta 13900, mjesečno plaćam 153,34 doprinosa na plaću u naravi (direktorski minimalac), amortizacija na 3 godine je 80,31 mjesečno. Tri godine dobivam pola PDV-a od svih troškova natrag i cijeli iznos ide u trošak.
Ali kad prođe te tri godine pretpostavljam da više ne mogu pisati troškove automobila u trošak firme, a 1% i dalje moram plaćati? Zapravo onda nema okolnosti u kojima se isplati automobil držati dulje od perioda amortizacije. Iako ovih 1% isto nemaju smisla jer sad tih 1% više nije realan, auto je tri godine stariji, izgubio je na vrijednosti.