Da 10x50 je ok, 8x50 mozda cak bolji, na vecim povećanjima se previse trese, veca leca je teza za drzat.Ja za svog imam L adapter i stavim ga na fotografski tripod, moj DSP1 ima kad se skine kapica standardni navoj, mislim da je 1/4" navoj. Kroz dalekozor dam fotografirao samo neowise komet, al nije bas nesto ispao. Kroz 130p je ispao ok. Za dvogled je najbolje nac neku lezaljku ili relax stolicu i ugodno se zavaliti, pustiti oci pola sata bez ekrana, u mraku da se prilagode i show goes on.
@medo, to je odlican teleskop, u principu je to C6, i za vizualno je top i za 200 eura se kupi 0.67 reducer koji ka.pretvara u super stroj za astrofotografiju, ali mu montaza nije nesto za astrofotografiju, iako se moze prebaciti u ekvatorijalnu sa "wedgeom" nije to bas to, no moze za prvu ruku bit skroz ok. Ja bi sebi C6 bez problema dodao u kolekciju
Koga bas zanima slikanje, odlicne opcije su sad Zwo Seestar S50 i novi Dwarf3, Zwo je oko 750 eura, Dwarf3 u usa 500 dolara znaci u nas jos porezi nameti isl. Vjerojatno oko 700. Dwarf3 jos nije izasao ali je odlican napredak prema dwarf2, i ja bi ga osobno prije seestara uzeo iako je zwo veliko ime u svijetu astronomije a dwarf je startup.
Ja sam zestoki amater pocetnik kakve ljude imamo u hrv, cudo jedno sta slikaju i kako dobro obrade, izdvojio bi sa astroforuma Stefeka, Ivu555, Nevena(Nasa APOD dobio sa skromnom opremom), i ima ih jos al eto par from top of my head, ja sebe svrstajem u baby juniora ali evo par mojih slicica
NGC 6781 sitna planetarna maglica velicine kratera na mjesecu
785x30s
Skymax 127
Svbony sv705cc(imx585)
EQ5 onstep
Siril, graxpert, blurx
Dwarf2 smart teleskop Helix Nebula
1200x15s Svbony IR Cut 80g
1800x15s Svbony UHC + IR Cut 80g
obrada Neven, Crop, ABE, SPCC, BlurX, GHS, spajanje maglice sa uhc-a na ir cut, popravljanje zvijezda na only stars fotki, spajanje zvijezda sa maglicom i na kraju noiseX, popravak pozadine, zvijezda, maglice dodatno u Photoshop-u.
ARP 25 galaksije
99x180s
Mak127
Sv705c
50/200mm guidescope +rpi Hq guide camera
Siril

Jos neki Arpic zabb sam broj
Trifid nebula, meni jedan od drazih objekata
Otvoreni skup sa planetarnom maglicom trecim diy teleskopom fokale duzine 330mm
300x15s
330x60ED
Sv705
Siril, Adobe Lightroom Mobile
I za kraj rotacija jupitera od prosle godine , malo sam zabrlja ekspozicje i balans pa je malo tamniji malo svjetliji, ali je fora imat animaciju