View Single Post
Staro 11.09.2024., 11:26   #330
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor simpleplan Pregled postova
Evo da ne ostanem duzan, narucen auto na firmu.

S obzirom da radim kao freelancer, a klijenti su daleko, nisam se htio igrat s opcijama gdje moram pisat km. Obracunavat cu si bruto placu kao da sam si neto povecao placu 1% vrijednosti novog vozila. Znaci bruto trosak place si dizem nesto manje od 300 eura mjesecno. Na kraju godine se s tim troskom smanjuje porez na dobit i na kapitalnu dobit ako podizem kes.

Gorivo, registracija, osiguranje, gume itd se odbija pola PDV-a, a druga polovica PDV-a se priznaje kao trosak.

Amortizacija je minimalno 2,5 godine, ja cu ga amortizirat kroz tri.

Plan ga je prodat nakon 3 godine. Ona polovica PDV-a koja nije vracena prilikom kupovine se vraca proporcionalno ako je prodan za manje od 5 godina. Znaci, dobit cu 2/5 od placenog PDV-a (1200 eura) nazad.
Racunajuci da ce vrijednost automobila bit 18k + PDV nakon 3 godine, te racunajuci sadasnji trosak mene kao fizicke osobe na gorivo, servise, registracije itd., auto ce mi zapravo ispast besplatan nakon sto ga prodam (umjesto da sad platim porez na dobit + porez na kapitalnu dobit).
Jel računaš koliko ćeš više doprinosa platiti na to povećanje bruto plaće?

Ja kad sam računao sa tim faktorom prije par godina došao sam do zaključka da ću platiti više doprinosa na povećanje bruto plaće nego što bi uštedio PDV-a i poreza na dobit, i da se ne isplati (d.o.o. u sustavu PDV-a).
Dule je offline   Reply With Quote