View Single Post
Staro 06.09.2024., 18:32   #46
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
ajde malo da ja i ovu temu dignem iz prahistorije

davno, kao dijete u vrtiću i osnovnoj školi imao sam često bronhitis, upalu pluća dvaput čak mislim, i onda sam koristio mentoklar kojeg je gore neko pokazao, pa je stari uspio doći i do nečijeg kompresorskog prastarog inhalatora ili ga je posudio od nekog, tokom godina, problemi su se smirivali, ali i dalje nakon toliko godina imam problema s cjelogodišnjim alergijskim rinitisom za koji redovno koristim terapiju antihistamin tableta, kortikosteroida - sprej za nos, ventolin po potrebi, a kada me uhvati neka jača upala grla, onda uz antibiotik obvezno i fluimukan, jer mi se stvara jako puno sekreta...

...ove godine sam za rođendan dobio čudan poklon kompresorski inhalator Medisana IN 510, a dotična je rekla da ni sama ne zna zašto ju je puklo da mi baš to kupi i onda nadodaje "pa kada si stalno bolestan" šalu na stranu, stvarno cijeli život imam problema s dišnim organima i eto, sudbinski se potrefilo da dobijem inhalator u ruke

uopće nemam pojma kako se to koristi, a upute postoje, ali su tako jadno napisane, sve se uglavnom svodi na "pridržavajte se uputa liječnika"

to je ovaj: https://www.youtube.com/watch?v=taupqcfiNUg (dolazi s dvije maske - za odrasle i djecu, s komadom koji ide samo u nos i komad koji ide samo u usta te nekoliko zamjenskih filtera dolje, znači služi i za upper i za down dišne sustave)

mislio sam da u njega ide obične voda iz špine ili demineralizirana za pegle, ispada da ide isključivo samo fiziološka ili da se fiziološka miješa s još nečime:

- koliko ml fiziološke otopine unutra/u tu čašicu ide?
- koliko dugo se koristi uslijed nekih respiratornih problema? minutno/dnevno/tjedno?
- ako sam dobro skužio, malo guglajući, postoje samo 2-3 lijeka koja idu na recept i prepisuje ih doktor uslijed neke upale dišnih sustava, npr. ventolin koji se zove salbutamol
- šta je taj sinomarin babies kojeg isto pronalazim na google-u?
- postoji i bisolvon također za inhalaciju - koji bi trebao djelovati dekongestivno?
- neko je bio spomenuo, a i čitao sam, da je svakako strogo zabranjeno koristiti bilo kakva eterična ulja za inhalaciju u običnoj vodi i onoj old skul posudi: https://www.google.com/search?client...h=518&dpr=1.76

vidio sam da model IN 520 ima i ovaj nastavak, kao nekakav nosal cleaner: https://www.medisana.com/en/Accessor...r-inhaler.html (ja koristim s aromatičnom soli WaterPulse zimi kada nisam u moru, fantastično pomaže i izbacuje sav katar/sekret iz nosa), ja imam neki dvostruki za nos

dakle, suma sumarum - u električnom kompresorskom inhalatoru se smije koristiti ili samo čista fiziološka otopina koja je zapravo slana vodica sterilna ili pak neki lijek, ali taj lijek mi može prepisati samo doktor te ništa drugo? znači nema ništa u slobodnoj prodaji, a da ide u uređaj (ne mislim sada na "zabranjena" eterična ulja gore spomenuta)... i to ono čak šta može doktor napisati na recept se svodi na samo par lijekova, jedan je za bolje disanje, drugi za rastvor katara/sekreta i treći dekongestiv?

p.s. morao sam pitati chat gpt za pomoć

Citiraj:
Kada govorimo o inhalaciji s električnim kompresorskim inhalatorom (tzv. nebulizatorom), liječnik može propisati različite vrste lijekova ovisno o stanju pacijenta i dijagnozi. Ovi lijekovi se koriste za liječenje bolesti dišnog sustava, kao što su astma, kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), bronhitis, cistična fibroza i druge respiratorne bolesti.
Neki od najčešćih lijekova koje liječnici propisuju za inhalaciju su:
1. Bronhodilatatori
  • Ovi lijekovi pomažu opuštanju mišića dišnih puteva i olakšavaju disanje. Često se koriste za liječenje astme i KOPB-a.
  • Primjeri:
    • Salbutamol (Ventolin)
    • Ipratropium bromid (Atrovent)
    • Fenoterol (Berotec)
    • Formoterol (Foradil)
    • Tiotropij (Spiriva)
2. Kortikosteroidi
  • Ovi lijekovi smanjuju upalu u dišnim putevima i koriste se za dugotrajnu kontrolu simptoma astme i drugih upalnih bolesti dišnih puteva.
  • Primjeri:
    • Budesonid (Pulmicort)
    • Flutikazon (Flixotide)
3. Kombinacija bronhodilatatora i kortikosteroida
  • Lijekovi koji sadrže i bronhodilatator i kortikosteroid koriste se za kontrolu simptoma i prevenciju pogoršanja kod astme i KOPB-a.
  • Primjeri:
    • Seretide (kombinacija salmeterola i flutikazona)
    • Symbicort (kombinacija budesonida i formoterola)
4. Mukolitici
  • Ovi lijekovi razrjeđuju sluz i olakšavaju iskašljavanje, što može pomoći kod bolesti s nakupljanjem guste sluzi, kao što je cistična fibroza.
  • Primjeri:
    • Acetilcistein (Fluimucil)
    • Ambroksol (Lazolvan)
5. Antibiotici (u obliku inhalacije)
  • U slučajevima bakterijskih infekcija pluća, liječnik može propisati antibiotike koji se daju putem inhalacije.
  • Primjeri:
    • Tobramicin (TOBI)
    • Kolistin (Colomycin)
6. Antialergijski lijekovi
  • Ovi lijekovi smanjuju alergijske reakcije i koriste se kod alergijske astme.
  • Primjeri:
    • Kromolin natrij (Intal)
7. Fiziološka otopina
  • Koristi se za ovlaživanje dišnih puteva i može pomoći pri čišćenju sluzi.
  • Primjer:
    • Fiziološka otopina (NaCl 0,9%)
8. Hipertonična otopina
  • Koristi se za razrjeđivanje i izbacivanje guste sluzi, posebno kod pacijenata s cističnom fibrozom.
  • Primjer:
    • Hipertonična otopina (3% ili 7% NaCl)
Liječnik odabire lijek na temelju specifične dijagnoze, ozbiljnosti simptoma i drugih faktora, kao što su dob pacijenta i pridružene bolesti.