View Single Post
Staro 05.09.2024., 09:47   #1591
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
Struja je rađena na novo pred neko vrijeme, nisam bome nigdje vidio 5-o žilni kabel, svugdje su 3-o žilni. Nemam apsolutno nikakvu potrebu za 3 faze. Razmišljam na način da ne znam kako je koja faza podijeljena i iskreno neda mi se razmišljat o tome kada ću što upalit da ne pređem tih cca 4,5kW po fazi. Prebacim se na monofaznu i palim sve što zakupljeni kW podnose bez razmišljanja na kojoj je fazi tj bez straha da će fidova (ili koja već) izbaciti.
Koristim neke normalne potrošače tipa pećnica, ploča za kuhanje (kad nestane plina u boci), klima, bojler od 80L i peć na pelete...ostalo je zanemarivo. Ne koristim ni skoro nikakve alate, tu i tamo bušilica ili brusilica koji su max 700w snage. Ali to u prosjeku manje od 1 godišnje.

Otvoren sam za prijedloge, objasnite mi zašto mi je bolje ostat na 3 faze uzevši u obzir moje potrebe?
Jel imaš limitatore uopće?

Za većinu kućanstava u danjašnje doba nema potrebe za trofaznom strujom.

Ako nemaš limitatore ne diraj ništa - za tebe ne vrijedi ovo 4.5kw po fazi jer možeš povući praktički koliko hoćeš (koliki je pancer). Ako imaš limitatore onda ili prelazak na monofaznu ili ti mogu ugraditi novo brojilo koje u sebi ima limitator ali on ne gleda snagu po pojedinoj fazi nego gleda zbroj sve tri faze pa možeš bolje iskoristiti tu svoju snagu i nema izbacivanja na 4.5kw.

Sad ne znam kakva je situacija ali prije je bilo ako hoćeš nešto čačkati oko struje i mjenjati da moraš brojilo izbaciti van na fasadu. Ne znam zahtjevaju li to još uvijek s ovim modernim brojilima kojima mogu pristupati na daljinu...
tiki66 je offline   Reply With Quote