Citiraj:
Autor Exy
Moja greška, nije 5g nego 3g 
Bio je oko 50k na ljeto 2021, sad je bio oko 70k.
Ako ste kupili krajem 2021. sad ste lagano u gubitku. No sve je to nebitno (barem po meni). Dobar dio ljudi na temelju grafa starog 12g zaključuju da će vječno rasti, po meni je to besmislica.
|
Kolovoz prije 3 godine je bio između 30-50k, a sad je oko 60k pa ovisno koji prosjek uzmemo dobit ćemo neki broj, ali tu ulazimo već u sferu ovoga o čemu si pričao, traženju idealnih točaka i hvatanju za iste.

Kripto je špekulativna imovina i kao takav ima mjesta u portfelju nekoga tko želi malo više riskirat u nekim (manjim) postocima i to je to, ne treba oko toga pisat memoare koji se uvijek ionako svedu na to da kriptaši zagovaraju, a ostali se protive.
Netko je u kriptu 100%, neko ga odbija i pogledat, po meni su oba pristupa kriva, ne valja nikad krajnost u životu, pronađi se negdje u sredini i naplati to
Također, slažem se da 12 godina nije nekakav grande period, pogotovo ako isti ideš uspoređivat sa SP500, ali nije 12 godina ni malo da nemaš nekakav vidljivi trend. A graf ko graf unatrag nikad ne govori što će biti unaprijed, tako da, o SP500 otkad znam za njega slušam kako je prenapuhan i kako se mora srušit i kako će se svaki čas srušit i blabla... Bilo kako bilo povrat investicije u kriptu se smanjuje što je i normalno kako kapital ulazi sve više i više. ali je YTD i dalje jako dobar (ja sam u par različitih asseta na financijskim tržišta i u 2024. mi baš BTC ima najveći YTD, postotno naravno, ne ukupnog iznosa), a kupovat isti u bearu (za one koji prate tržište malo detaljnije/aktivnije) po 15-20-25k je bio no brainer i s ovom rečenicom završavam jer smo već ušli duboko
ps. Pišem "u kriptu", ali više manje sam cijelo vrijeme pisao isključivo o BTC.
Citiraj:
Autor coconut
Meni nije cilj nagomilati bogatstvo u kratkom roku. Nije da to ne bih volo, ali toliko stručan niisam. Misao vodilja je slijedeća: ako za svoj novac dobijem više nego što banka daje (što baš i nije teško), ja sam na dobiti. Vremenom će se skupiti dovoljno da u penziji ne moram paziti na svaki EUR.
|
Ja ne pričam o nagomilavanju bogastva, pričam da si citirao moj post da dionice ne treba pratit nego da se može kupit "bilo što što neće propast". I može i super, ali u tom slučaju ćeš na duge staze teško pobjediti neki index pa se nameće logika da je bolje uložiti u index ako već ne pratiš dioničko tržište nego si pasivan investitor. I to je to. A ti, ulaži u šta hoćeš i kako hoćeš bez potrebe da raspravljamo o tome naravno, čim ulažeš u bilo što i misliš na penziju već je dobro i iznad si prosjeka