View Single Post
Staro 29.08.2024., 17:47   #281
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
10 % porez na dobit, 12 % isplata dobiti ako si ispod milijun eura prihoda.

Ako si iznad milijun, mislim da je onda 10 porez, a 18 % isplata dobiti

edit, govorim o d.o.o., ne o obrtu
Ne, 12% je isplata dobiti uvijek (dohodak od kapitala, plaća vlasnik kojem se isplaćuje dobit). 10% je porez na dobit koji plaća firma do milijun eura prihoda, iznad toga je 18%. Jasno, uprava može odlučiti da se dobit neće isplaćivati vlasniku pa onda naravno nema ni poreza na dohodak od kapitala.

Citiraj:
Autor strgani Pregled postova
E to, 10% dobiti je naravna stvar koju treba platiti, a ovih 12 (mislio sam da je isto 10%) isplate dobiti se zaračuna na kraju godine kad se pozajmice obračunaju kao isplata dobiti.
Ne znam točno gdje ti dobivaš takve savjete.
Kao što postoji predujam poreza na dobit kojeg ti RH naplaćuje unaprijed, tako postoji i mogućnost da se vlasniku isplati i predujam dobiti. U tom slučaju se sastavlja privremeni račun dobiti i onda se na temelju njega vlasniku može isplatiti predujam dobiti i odmah se mora platiti 12% poreza.
Ako na kraju godine ispadne da je dobit bila manja nego što je vlasniku isplaćeno, na višak će se obračunati porez na dohodak, što u prijevodu znači tridesetak posto.

To nema nikakve veze sa pozajmicama, niti možeš na kraju godine jednostavno proglasiti pozajmice "isplatom dobiti", jer nisi platio 12% i poslao propisani obrazac itd. itd. blablabla

Ako nedaj bože netko tko ne treba pronjuška te tvoje "pozajmice", tretirati ih neće kao isplatu predujma dobiti nego kao isplatu plaće.
Takvi slučajevi su mi poznati
Onda probaj pogledati koliko doprinosa/poreza se obračunava na iznose od par desetaka tisuća eur i sl.
Exy je offline   Reply With Quote