View Single Post
Staro 29.08.2024., 10:50   #602
prileee
laser
Moj komp

prileee's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Pa u principu "savjetnik" danas može biti bilo tko. Dovoljan ti je Microsoftov Copilot, ChatGPT, Siri ili bilo kakav drugi AI asistent koji će ti ispisati blog post sa već prožvakanim činjenicama.

Ok, ljudi oduvijek gledaju kako će uz što manje truda pretvoriti 1 nečega u 100 nečega, ali po čemu se to razlikuje od igara na sreću ili zvanja Vidovitog Milana da ti kaže koje brojeve da igraš na lotu.

Podržavam istraživanje i učenje, ali samoprozvane savjetnike i stručnjake bih zaobišao u širokom luku.

Evo što Copilot kaže, nakon što sam mu rekao da me zanima kako od uloženih 15k eura dobiti 30 u roku godine dana i da me zanimaju samo nisko rizične investicije
Što će ti ikakav savjetnik danas?

Pretpostavljam da te ne zanima tema pretjerano, pa mislis da je ovo sta ti je copilot napisao ista vrijedno. Blogovi gore spomenutih nude more vise informacija, opisa razlicitih opcija, od ulaganja, opcenito basic financijske pismenosti do odabira brokera, i sta je najvaznije, osobnih iskustava osoba slicnih meni (ili nama). Sa idejama opet slicnim meni (ili nama): dugorocnog ulaganja, cuvanja vrijednosti novca, kupnje nekretnine itd. To mi ne moze nikakav Ai dati.

No svakom svoje. Okrenimo temu na mozda neku tvoju nisu, ja bi radije proucio review, blog, forum itd. za kupnju fotoaparata nego pitao glupi AI, iako ce mi on svakako izbaciti prijedloge. No nismo svi isti, svak ima nekakve preference.

Citiraj:
Autor tiki66 Pregled postova
Tetka ima blog na kojem se trudi financijski osvijestiti građane, pun je korisnih informacija i uputa gdje što i kako. Naravno, nekim ljudima se to ne da čitati od nule pa onda zatraže njene konzultacije koje isto tako nudi.

Ulaganje je invidualan pojam i to što jednome paše ne paše drugome. Netko bi više rizika, netko manje, netko kraći rok, netko dulji, netko je vegetarijanac i ne želi ulagati u fondove koji kupuju dionice Svinjokolja d.o.o.

Ono gdje financijski "strućnijak" može pomoći je uputiti te u što sve postoji i koje su ti opcije i ubrzati ti proces ulaganja. Osobno ne bih takvo što platio jer bih radije prokopao sam, ali ima ljudi koji više vole doći na gotovo i porazgovarati s nekime tko ima više iskustva i više znanja oko svega toga, a ljudski je ćovijek a ne AI koji uz korisne savjete ti može isto tako savjetovati da ako si depresivan da skočiš s mosta i slične gluparije.

Tako da ne, savjetnik ne može biti bilo tko jer moraš za početak znati sve vrste ulaganja, prezentirati to čovjeku, predstaviti mu rizike, predstaviti mu dobre strane, vidjeti s njime što ga zanima...
+1