Dugoročno planiram svakako ulagati u ETF i dionice, ali me zanima jel netko otvorio brokerski račun u nekoj ustanovi(banci) ili svi ulažete preko aplikacija?
Iskreno me strah za sve iznose veće od 1-2k€ držati na lokaciji koja sutra moze nestati(znam moze i banka ali nekako mi je to usporedba zlato i bitcoin, što se tiče stabilnosti i postojanosti)
Nadovezao bih se na priču o nekretninama, par mjeseci sam pratio tržište i po mom mišljenju je trenutno najbolja investicija kupnja manjeg stana.
U rijeci se za 100-150 000€ može kupiti nešto od 30-60m2, puno tu ovisi o kvartu, poziciji itd
I stanovi se rentaju od 400-700€, i dugoročni najam je najbolja opcija s obzirom na utrošeno vrijeme
Kad se pogleda, to je otprilike koliko ispadne i rada kredita na 30g za takav stan.
To znači da osim održavanja nekretnine, stan sam sebe isplaćuje i za 30g imaš nekretninu čija će vrijednost vrlo vjerojatno biti nešto veća od trenutne, makar za iznos inflacije. Prijevremenim uplatama se to vrijeme može smanjiti i početi zarađivati od te investicije.
Minus je šta onda više nemaš kreditnu sposobnost, ali sa 10% vrijednosti nekretnine, dolazis u vlasnistvo nečega šta vjerojatno u kešu nikad ne bi mogao priuštiti..
Kupnja apartmana pa i kuće na moru, nije bolja investicija u tom omjeru ulozeno/dobiveno a da ne pričam o vremenu utrošenom na handlanje turista..
Jedino još gdje gradnja kuća može imati smisla je gorski kotar, gdje su sad aktualno montažne kuće i gdje sa 200 000e možeš kupiti i napraviti sve od nule, a da kasnije rentom to isto možeš i vraćati
Sve ovo pišem za ljude koji nemaju neku veću količinu gotovine kod sebe, već žele putem kredita pokušati osigurati svoju budućnost..